Gazdaság

Bárkivel megeshet

Ritka az olyan film, amelyet a közönség dermesztő csendben néz, majd egy pillanatban felsikolt, hogy aztán még mélyebbre zuhanva várja a végét, a megoldást és a feloldozást.

A Rejtély azonban nem fejeződik be: technikai értelemben természetesen van vége, ám mi döntünk, miként értékeljük az utolsó néma másfél percet. Ne legyenek kétségeink, hogy semmi nem változik, mert ennek a filmnek a főszereplői, a teljes kivitelezői is mi, a kizárólag önmagunk érdekeinek érvényesítésében érdekelt emberek vagyunk, a személyes bűneinkkel, érzéketlenségünkkel, önzőségünkkel. A Rejtély úgy működik, mint mindenki belül gondosan eltemetett privát pornófilmje, amely éppen annyira titkos, amennyire gyalázatos, és amelynek sosem lesz nyilvános vetítése – persze ha minden az elképzeléseink szerint alakul. Michael Haneke azonban most levetíti nekünk.


Bárkivel megeshet 1

Daniel Auteuil és Juliette Binoche a filmben.

Amikor Peter und Paul – avagy Tom and Jerry, avagy Beavis & Butt-Head – hidegvérrel, csak úgy passzióból végzett egy minden szempontból kifogástalan osztrák családdal, elsőként a tinédzser kissráccal, akár azt is gondolhattuk volna, Haneke 1997-ben született Funny Games című filmjénél nincs kegyetlenebb. Van. A Párizsban játszódó Rejtély, amelyben a férj és a feleség ugyanazt a nevet viselik, mint a Funny Games házaspárja, a mindent meghatározó pillanatról szól. Georges kisgyerekként elkövetett valamit, egy semmiséget, amiért még büntetés sem járt. Számára jól alakult az élet. Tipikus értelmiségi, van munkája, vacsorája, szellemi betevője, legfeljebb az emésztése nincs rendben; kicsikét rasszista, enyhén homofób, de ettől még megbecsült népszerű tévészemélyiség, akit otthon nívós felesége, Anne várja, aki véletlenül sem csalja meg a munkahelyi főnökével (a legrosszabb esetben is csak véletlenül), és van egy kisfia, a szép, okos és reménytelenül magányos Pierrot.

A család harmóniáját egy videokazetta zavarja meg. A tökéletesen amatőr eszközökkel készített felvétel titokzatos készítője csupa jelentéktelen dolgot rögzített, főként a férfi és a nő érkezését és távozását. Később gyerekrajzok is érkeznek, amelyek már alkalmasak Georges tudatalattijának megmozgatására. Georges úgy cselekszik, ahogy egy magabiztos embernek kell: meglepődik, értetlenkedik, gyanakodni, majd nyomozni kezd, bevonja a családját, de valójában képtelen kibeszélni magából a titkot. A Rejtély lett 2005 legjobb európai filmje. Lenyűgöző, irigylésre méltó, felkavaró, kihagyhatatlan alkotás azoknak, akik már elég rossz filmet láttak ahhoz, hogy kiérdemeljenek egy igazán jót.

Rejtély • Francia−osztrák film • 117 perc • Rendező: Michael Haneke • Főszereplők: Daniel Auteuil, Juliette Binoche

Ajánlott videó

Olvasói sztorik