Gazdaság

Keletre tart

Újabb akvizíciós célpontokkal állt elő az OTP Bank. A nem túl sok eredménnyel járó balkáni és ukrán kör után a legnagyobb magyar pénzintézet már egyértelműen keletre tekint.

Miután az utóbbi két évben még honi mércével is csak kicsi és közepes akvizíciók jöttek össze, ismét van esély arra, hogy az OTP olyan volumenű bankot szerezzen meg, amellyel talán képes lesz megismételni a bolgár DSK megvételének sikertörténetét. A társaság éves közgyűlésén a menedzsment előállt a farbával, a bank 1,15 milliárd eurót költene két ukrán és egy orosz bank megvásárlására. Bár a három célpont közül csak a Raiffeisen eladásra felkínált ukrán leánybankját nevesítették, a menedzsment jelzése szerint a másik két pénzintézet is jelentősnek számít, ráadásul esetükben az OTP záros határidejű, de exkluzív jogokat kapott a vételre.

Ha mind a három tranzakció összejönne, az OTP Bank pótolhatná lemaradását a régiós akvizíciós versenyben, s megfelelően pozícionált lenne a növekedési lehetőségek kihasználására. Bár a magyar pénzintézet előző, nagy bankokat megcélzó akvizíciós köre sikertelen volt, most optimistábbak lehetünk, hiszen nem tucatnyi versenytárssal harcol, esélyei sokkal jobbak. Különösen érdekes lehet Ukrajna, ahol a kinézett két pénzintézet egyesítésével az OTP az ország bankpiacának legnyereségesebb, igaz méretben csak ötödik-hatodik szereplőjévé válhat. Jóllehet az ukrán és az orosz piac kockázata magasabb az OTP által megszokottnál, a piac valószínűleg inkább lehetőségként, mint tragédiaként értékelné a földrajzi fókusz kiterjesztését. Mindkét említett ország bankszektorában hatalmas a növekedési potenciál, ráadásul e piacok még nem került annyira a befektetők fókuszába, mint Szerbia, vagy éppen Románia.

Az 1,15 milliárd eurós tervezett költség alaposan kimerítené az OTP pénztárcáját, a három bankon kívül már csak egy kisebb szerb pénzintézet, illetve a román CEC maradhatna a látókörben.

A potenciális akvizíciók befektetői fogadtatása még kérdéses, azonban általánosságban annyit el lehet mondani, hogy a kellően indokolt vásárlásokra általában pozitívan reagálnak a részvényesek. Az esetleges akvizíciók ahhoz segíthetik hozzá a bankot, hogy részvényeinek árfolyama újabb lendületet kapjon. Addig is a 8 ezer forintos támaszszintre érdemes figyelni; annak esetleges elesése kedvezőtlen lenne a további árfolyam-alakulás szempontjából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik