Gazdaság

Otthonteremtési változásokat sürget a szakma

Össze kell vonni és egy költségvetési fejezethez kell csoportosítani az építésügy, az otthonteremtés és a fejlesztéspolitika pénzügyi forrásait - szögezi le a Magyar Építőanyagipari Szövetségnek (MÉASZ) a parlamentbe jutott pártok vezetőihez írt levelében, amelyben megfogalmazza javaslatait az új országgyűlés és kormány építéspolitikájához.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a MÉASZ kiemeli: nem az önálló építésügyi minisztérium léte a lényeg, hanem inkább a jelenleg szétaprózott költségvetési keretek, mint például a Fészekrakó Program, a lakossági energiatakarékossági programok, az infrastruktúra fejlesztési források egységes költségvetési fejezetbe csoportosítása.

A MÉASZ szerint ezzel párhuzamosan az építés-felügyelet állami intézményrendszerét is meg kell erősíteni.

Emlékeztetnek arra, hogy a közelmúltban együttműködési megállapodást kötöttek a kormánnyal, amely megfelelő alapot adhat a továbblépésre.

A MÉASZ szerint meg kell állítani az új építésű lakások átlagos alapterületének zsugorodását, a felépült, de eladatatlan lakások számának növekedését, továbbá a meglévő épületállomány állagának további értékvesztését.

A szövetség szerint évente legalább 200 ezer lakás korszerűsítését kell állami eszközökkel támogatni, mivel jelenleg a nemzeti lakásállomány legalább 70 százaléka nem felel meg a korszerű követelményeknek.

A MÉASZ javaslata kiemeli, hogy az állami lakástámogatásból lakásfelújításra és energetikai korszerűsítésre szánt összeget 10 éven belül a jelenlegi évi 8 százalékról 30 százalékra kell emelni, és e költségeknek legalább egyharmadát a Nemzeti Fejlesztési Terv keretein belül, EU forrásokból kell fedezni.

Biztosítani kell továbbá, hogy a közbeszerzéseknél, az állami támogatású hitel bírálatoknál, továbbá az EU források pályázati kiírásaiban a korszerű, az EU színvonalának megfelelő műszaki követelményeket elérő Kiváló Építési Termék minőségjel minősítés megléte előnyt jelentsen.

A MÉASZ javasolja azt is, hogy az építési tevékenységek egy meghatározott köre kerüljön a kedvezményes általános forgalmi adó körbe, valamint új lakás vásárlásnál, tetőtér beépítéseknél, épületenergetikai felújításoknál legyen visszaigényelhető a személyi jövedelemadóból a lakásépítés és -felújítás áfaköltsége.

A szövetség szorgalmazza, hogy épüljön évente legalább 100 kilométer jó minőségű, tartós betonburkolatú autópálya, amelyen nem képződik nyomvályú, amivel a tehergépkocsiknál 8-20 százalékos üzemanyag megtakarítás érhető el.

A MÉASZ elszeretné érni, hogy csak az a beruházó kaphasson a megépült létesítményre használatbavételi engedélyt, aki alvállalkozóit és szállítóit kifizette, továbbá a ki nem fizetett számlák után ne lehessen az áfát visszaigényelni. Lényeges, hogy jelentős beruházási értéknél a beruházónak igazolnia kelljen a pénzügyi fedezet meglétét, továbbá be kell vezetni a külföldön már bevált állami garanciájú váltó intézményét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik