Gazdaság

Közösen szabályozná az EU a kiscégeket

Az európai vállalkozások határon átnyúló tevékenységeinek megkönnyítésére vonatkozó javaslatot dolgoz ki az Európai Parlament a következő hónapokban. A tervezet egy új jogi forma, pl. a német GmbH-modell alapján kialakítandó, ún. európai kft. bevezetését javasolja, amely különösen a kis- és középvállalkozások számára a különböző tagállamokban biztosítaná az azonos jogi keretet, írja a Világgazdaság.

Ez egyben a cégek működési költségeinek csökkentését is eredményezheti. Az Európai Parlament rapportőre, a német CDU-képviselő Klaus-Heiner Lehne a következő hónapokban dolgozza ki a konkrét javaslatot, amelyről az EP 2007 elején szavaz. Ebben az intézmény arra kívánja majd felszólítani az Európai Bizottságot, mint kizárólagos közösségi javaslattevő szervet, hogy dolgozzon ki konkrét jogalkotási tervezetet a kérdésről.

A jogi formulát a már létező, de a nagyobb vállalkozások számára kialakított ún. európai részvénytársaság (Societas Europae) mintájára dolgoznák ki. Az utóbbi adta lehetõséget eddig viszonylag kevés konszern használta ki, mivel az egyes tagállamoknak lehetőségük volt arra, hogy a szabályozást különböző módon ültessék át. Lehne szerint az európai kft.-ről szóló szabályozást már egységesen kellene alkalmazni a tagországokban. A harmonizációs igény mindenekelőtt a saját tőkére vonatkozó követelményeknél, illetve a felelősségi kérdésnél merül fel – véli a CDU képviselője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik