Gazdaság

Újra megnyílt a legnépszerűbb pályázat kicsiknek

A GVOP (2.1.1.) Műszaki-technológiai fejlesztés pályázat keretében eddig három szakaszban, összesen 35,7 milliárd forint értékben született kkv-k eszközvásárlását, telephelyfejlesztését támogató döntés. Közel 2000 szerződés került megkötésre, és a benyújtott elszámolások alapján kifizetett összeg meghaladja a 9,5 milliárd forintot.

A kkv-k körében legnépszerűbb uniós pályázat támogatási feltételei nem változnak, ám az ingatlanépítés, -bővítés, -korszerűsítés, -átalakítás, -átépítés, -felújítás költsége nem támogatható, így a pályázat eszközbeszerzésre, műszaki gépek és berendezések beszerzésére, technológiai fejlesztésre irányul. A fenti általános szabályon túl az üzembe helyezésre aktiválható mindazon költségek köre továbbra is elszámolható, amely közvetlenül a pályázat keretében beszerzett berendezés beszereléséhez, üzembe állításához kapcsolódik.

Az elbírálás három fő szempont alapján történik majd. A bírálat során még nagyobb súlyt kapnak a vállalkozás gazdálkodási adatai. A stabil gazdálkodást, növekedést felmutató pályázó a korábbiaknál több ponthoz jut az értékelés során.

Megszűnik továbbá a foglalkoztatotti létszám bővítésével kapcsolatos kötelezettségvállalás, azonban továbbra is előnyt élveznek a hátrányos helyzetű embereket foglalkoztató vállalkozások. A nők, a fogyatékkal élők, a romák és további hátrányos helyzetű csoportok foglalkoztatásáért (pl. pályakezdők, gyesről visszatérő nők, 50 év felettiek, munkanélküliek), valamint a munkahelyi esélyegyenlőséget javító egyéb intézkedésekért (pl. akadálymentesített vagy családbarát munkahelyért) továbbra is többletpontszám jár.

Ezenkívül bevezetésre kerül a területi versenyképesség értékelése, melynek célja az országon belüli fejlettségi egyenetlenségek csökkentése. A módosítás eredményeként több pont jár a pályázónak akkor, ha mérsékelten vagy jelentősen elmaradott területen valósítja meg projektjét. A területi besorolásokat az Útmutatóban hivatkozott jogszabály tartalmazza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik