Gazdaság

Életkorkövető cafeteria rendszerek

A cafeteria rendszer legnagyobb előnye, hogy a dolgozó maga válogatja össze a juttatások fajtáját. A fiatalabbak jellemzően az otthoni internetet, az egészségpénztári befizetést és az étkezési jegyet választják, közölte lapunk megkeresésére Horváth István, a Mercer Emberi Erőforrás Tanácsadó munkatársa. A pályakezdők baleset-biztosítást, illetve kisebb összegű nyugdíjpénztári hozzájárulást igényelnek leggyakrabban.

A középkorú munkavállalók már életbiztosítást és nagyobb összegű nyugdíj- és egészségpénztári hozzájárulást igényelnek. A családosak legfőképp a beiskolázási segélyt, illetve az étkezési jegyeket és az egészségpénztári hozzájárulást favorizálják. A nyugdíjhoz közel állók nagy összegű nyugdíj- és egészségpénztári befizetés mellett teszik le voksukat, fűzte hozzá Horváth.

A cafeteria rendszer alsó pénzügyi határa évi 60-70 ezer forint körül mozog kisvállalkozások esetében, ez azonban a cég méretétől és az egyedi döntési folyamatoktól függően változhat. Közepes méretű cégek esetében az éves átlag elérheti a 150-200 ezer forintot is.

A természetbeni juttatásokat terhelő adó múlt év szeptember elsejétől 17 százalékkal nőtt, a különböző juttatásokat tartalmazó cafeteria azonban nem vesztette el népszerűségét sem a munkaadók, sem a munkavállalók körében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik