Gazdaság

Az MSZP folyamatosan csökkentené a vállalkozók terheit

Mint a pénzügyminiszter kifejtette, a koalíciós többség által elfogadott adóprogram 5 évre szól. A kis- és közepes vállalkozások (kkv) számára fontos döntések a társasági adót, az iparűzési adót, az alkalmazott után fizetendő egészségügyi hozzájárulást, illetve a társadalombiztosítási járulékot, valamint az állami bürokrácia egyszerűsítését érintik.

A társasági adó ez év január 1-től 5 millió forintos adóalapig 10 százalékra csökken (ezzel összhangban az egyéni vállalkozók esetében a vállalkozói személyi jövedelemadó is), csak az e feletti összeg után kell 16 százalékos kulccsal adózni. Az új adókulcsot azok élvezhetik, akik a társasági adóról és osztalékadóról szóló törvény alapján nem vesznek igénybe más adókedvezményt, átlagosan legalább egy főt foglalkoztatnak, s legalább a minimálbér másfélszerese (kedvezményezett térség esetén a minimálbér) után fizetnek nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot.

A lapunk által megkérdezett nevét elhallgatását kérő, az APEH által elismert szakértő szerint jó ez a kedvezmény, ám nagyon kevés az érintett vállalkozások száma. Mint elmondta, nem lesz jellemző, hogy alkalmazottat tartanak majd a vállalkozások a minimálbér másfélszereséért, ugyanis 93 750 forintnak olyan sok a járuléka, hogy majdnem elúszik az adókedvezmény. Az említett összeg közel fele járulék, melynek már személyi jövedelemadó vonzata is van.

Az egyszerűsített vállalkozási adót (eva) – mely estében 25 millió forintos bevételig 15 százalékos kulccsal kell adózni – 2006-tól a lakásszövetkezetek és a közjegyzői irodák is választhatják. Kedvezőtlen változás, hogy az evázóknak negyedévente, az adóelőleg fizetésével egyidejűleg a bevallást is be kell nyújtaniuk.

Az MSZP elképzelése szerint az iparűzési adó a korábbi 50 százalékkal szemben idén már 100 százalékosan levonható lenne az adóalapból, majd 2008-ban ez az adónem megszűnne, tette hozzá Veres. Az iparűzési adó ellentételezésére irányuló más forrásról 2006. december 31-ig kell majd rendelkezni, hogyan szabályozzák a bevételtől eleső önkormányzatok ennek pótlását.


Jelenleg három különböző verzió létezik a kiváltásra, az egyik nyereségadó típusú, a második vagyoni típusú adóforma lenne, illetve a harmadik ennek kombinációja. Az önkormányzatok saját hatáskörben hoznának döntést és rendelkeznének az adótípus bevezetéséről, mutatott rá a pénzügyminiszter.

Az egészségügyi hozzájárulás ez év november 1-től megszűnne, mely fontos eleme lesz az előmunkaterhelés csökkentésével a programnak. Ez mintegy 60 milliárd forint éves megtakarítást jelentene a vállalkozásoknak, közölte Veres.

A tervezet része a társadalombiztosítási járulék 2007-ben történő 3, 2009-ben pedig 2 százalékpontos csökkentése is. Mint a pénzügyminiszter elmondta, a tervezett öt évben mintegy ezermilliárd forinttal lehet a költségvetés bevételét csökkenteni, adó- és járulékcsökkentések eredményeképpen. Ez hozzávetőlegesen évi 200 milliárd forintos részekre oszlik el az öt év alatt. Az említett csökkentések 60-40 arányban lettek megosztva a vállalkozások és a magánszemélyek között.

A pénzügyminiszter aláhúzta, hogy a közigazgatási eljárások egyszerűsítésével, és az e-kormányzat erősítésével is segíteni kívánják a vállalkozókat. Az interneten majd elérhető lesz a földhivatali nyilvántartás, illetve gyorsított eljárások keretében lehetővé tennék az 5 napon belüli cégbírósági bejegyzést, hogy a gazdasági tevékenységet elkezdeni szándékozókat támogassák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik