Gazdaság

Biztosítással és faktoringgal a körbetartozás ellen

admin
admin

2006. 03. 22. 08:50

Az iparágak közötti körbetartozás értéke 2000 és 2005 között évi 100-140 milliárd forintra rúgott, elsősorban az építőiparra jellemző, de a fuvarozói ágazatban, a feldolgozó- és textiliparban is jelen van. A kereskedelemben pedig a szállítói és vevői állomány közötti – évi 200 milliárd forintot meghaladó – különbség okoz jelentős problémát a mikro-, kis- és középvállalatoknak. A kormány úgy látja, a csomaggal éves szinten 100-150 milliárd forintnyi körbetartozást tüntethet el.

Egy további intézkedés a nyilvánosság erejét használná ki a körbetartozások problémájának mérséklésére. Tervezik ugyanis, hogy a százmillió forint feletti közbeszerzéssel elnyert állami kifizetések esetén az ajánlatkérő vagy a Magyar Államkincstár honlapján közzéteszik a kedvezményezetteket és a kifizetés időpontját.

A specifikus termékek között szó van arról, hogy egy 40 milliárd forintos faktorálási garanciakeretet hoznak létre a Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességével. A kormány tervezi a garanciadíj költségvetési támogatását, s azt, ha állami vagy önkormányzati hibából szorul a cég faktorálásra, a díjakat az állam vállalja.

A Magyar Exporthitel-biztosító Zrt.-re (Mehib) is hárul feladat a körbetartozások csökkentésében: 50 milliárd forintos szállítóhitel-biztosítással áll majd a cégek rendelkezésére. Szó van arról, hogy az eleve bevezetés előtt álló Biztonság kötvényt kibővítik, így nemcsak az éves szinten maximum kétmillió euró exportárbevételt elérő kkv-k külföldi követeléseit biztosíthatja majd a Mehib a központi költségvetés terhére, hanem fedezetet kínálna a belföldi vevőkkel szemben fennálló követelésekre is.

S végül a körbetartozások enyhítése érdekében, ötödik nagyobb elemként újraindítanák a Lánchíd faktoringprogramot, mégpedig a Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességvállalása és háromszázalékos díjtámogatás mellett. Ennek kerete 30 milliárd forint lenne.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. november 29.
Magyarországon élő kínaiak Budapesten, a Hősök terénél a kínai miniszterelnök látogatásának negyedik napján, 2017. november 29-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.