Gazdaság

Új program váltja le a gvop-t

Az első pont az innováció a versenyképességért. Ennek részeként ösztönöznék a piacorientált k+f tevékenységeket a versenyképes tudás megteremtéséért, a vállalkozások innovációs tevékenységét, és megerősítenék az úgynevezett spin-off vállalatokat: innovációs, technológiai (hídképző) intézmények és kapcsolódó szolgáltatások nyújtásával.

A második lépés a kkv-k jövedelemtermelő képességének növelése. Ezt egyrészt a kkv-k finanszírozáshoz való hozzáférésének javításával, másrészt technológiai korszerűsítésükkel, harmadrészt a vállalati kultúra fejlesztésével érnék el.

A harmadik sarokpont a modern üzleti környezetért elnevezésű prioritás keretében telephelyfejlesztésre, logisztikai központok fejlesztésére, korszerű közösségi it-infrastruktúra kialakítására, az e-közigazgatás kiépítésére nyílna lehetőség. A vegop az információs technológia és a vállalati humánerőforrás fejlesztését horizontálisan kezeli, vagyis ezek a célok több prioritás részeként is megjelennek majd.

A vegop számára EU-s forrásból, a költségvetési társfinanszírozással együtt, várhatóan kb. 900-1200 milliárd forintot különítenek el. A pénzügyi kereteket illetően azonban még bőven vannak nyitott kérdések. Nincs döntés például az információs társadalom operatív program (itop) versenyképességre átallokálandó hányadáról vagy a Közép-Magyarország régió és a horizontális programok viszonyáról. Kérdéses a keretösszeg belső felosztása is: nincs meghatározva még a prioritások, intézkedések szerinti megosztás. Döntésre vár, hogy a források mekkora hányada lesz vissza nem térítendő támogatás, illetve visszatérítendő pénzügyi eszköz (olyan pénzügyi instrumentum, mint a mikrohitel, a beruházási hitel, a magvető tőke, kockázati tőke, hitelgarancia, valamint ezek kombinációja).

A 2007–2013-as program küldetése, illetve legfőbb elvei közé tartozik a fenntartható (önfenntartó) gazdasági növekedés és foglalkoztatás elősegítése, a gazdaságba történő befektetés, a területi felzárkóztatás támogatása. Idesorolható azonban az a cél is, hogy segítsen a piaci „űrök” áthidalásában a vállalkozások növekedési pályáján, illetve hogy a gazdasági versenyképesség szempontjából meghatározó célokat és alanyokat támogassa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik