Gazdaság

Kevés a jó adózó

Idén február 20-ig mindössze 84 munkanélkülivé vált vállalkozónak ítélték meg a vállalkozói járadékot – írja a Napi Gazdaság. Az érdeklődés ennél természetesen jóval nagyobb volt, de a járadékra csak az jogosult, aki előző évben befizette a vállalkozó járulékot, nincsen más járulékkötelezettsége, vállalkozói igazolványát leadta, és minderről igazolást kap az adóhivataltól – írja a lap Lőrincz Leóra, a Foglalkoztatási Hivatal főigazgató-helyettesére hivatkozva.


A járadék összegének megállapításakor az előző négy évet veszik figyelembe – a munkanélküli öt járulékfizetési nap után jogosult egynapnyi járadékra. A járadék folyósításának maximális időtartama 270 nap. Erre az a munkanélküli lehet az idén jogosult, aki 2005-öt megelőzően három évig munkaviszonyban állt, majd az előző – már vállalkozói járulékfizetési kötelezettséggel terhelt – évben vállalkozói jogviszonya volt.


Mindezek alapján az a munkanélküli, aki az előző négy évben végig vállalkozó volt, legfeljebb 73 napig jogosult a járadékra. A 23 220-tól 51 600 forintig terjedő pénzbeli támogatást (az öregségi nyugdíjminimum legalább 90 és legfeljebb 200 százaléka) az ország 170 kirendeltségén állapítják meg; a legtöbb járadékot Budapest, Pest és Veszprém megye vállalkozóinak ítélték meg, míg Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben eddig senki nem vált jogosulttá – írja a napilap


A jogosult igénylők száma messze elmarad a szaktárca várakozásától. A munkaügyi tárca ugyanis mintegy 13 ezer igénylőre számít 2006 egészében. S a kabinet e célra a Munkaügyi Alapban 1,9 milliárdos felülről nyitott előirányzatot hozott létre. A felülkalkulálás nemcsak a kiadási, de a bevételi oldalt is jellemzi: 2005-ben 6,524 milliárd forintos bevétel származott az egészségbiztosítási járulékalap 4 százalékára rúgó vállalkozói járulékból, míg a büdzsé 11,2 milliárdos összeget irányzott elő. A minimálbérhez tartozó járulékalappal kalkulálva tehát 540–550 ezer befizetővel számolt tavaly és – a 16,08 milliárdos bevételi tervet figyelembe véve – az idén is a Pénzügyminisztérium.


A tavalyi bevételi összeg alapján – feltételezve, hogy a befizetők mind a tizenkét hónapban teljesítették a járulékfizetési kötelezettséget – kevesebb mint 320 ezren utaltak vállalkozói járulékot. Ha az idén sem akad több fizető adózó, a bevételi számlán a végösszeg 9,28 milliárd forint lehet évi 29 ezer forintos befizetéssel számolva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik