Gazdaság

Történelmi lehetőség a második NFT

Új időszámítás kezdődik Magyarország életében 2007 után: 2007 és 2013 között évente fordítható annyi európai uniós forrás az ország hátrányos helyzetű térségeinek a felzárkóztatására, mint 2000 és 2006 között az előcsatlakozási alapokkal összesen.

Nagy Gábor Miklós, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal (NFH) főosztályvezetője kedden Debrecenben elmondta, a hazai kormányzati forrásokkal és a vállalkozások kapcsolódó beruházásaival együtt legalább 12-15 ezer milliárd forint fejlesztés valósul meg ebben az időszakban – tette hozzá a főosztályvezető a Kistérségek, regionalitás és a határon átnyúló együttműködési lehetőségek című konferencián.

Az első Nemzeti Fejlesztési Tervvel (NFT) kapcsolatban elmondta: eddig az öt operatív programra 31 ezer 217 pályázat érkezett. Az igényelt támogatás összege 1411 milliárd forint, ami több mint kétszerese a rendelkezésre álló hároméves, 677 milliárd forintos keretnek.

Nagy Gábor Miklós hozzátette: a támogatott – nyertes – projektek száma 13 400, a megítélt támogatások összege pedig 607 milliárd forint, a rendelkezésre álló összeg 90 százaléka.

“Ezzel a megítélt összeggel az ország mintegy 1700 településén indulhat el több, mint 800 milliárd forint értékű fejlesztés” – mutatott rá a főosztályvezető, hozzáfűzve, hogy ez az összeg mintegy 40 ezer új munkahely létrejöttét és több, mint 110 ezer munkahely megtartását teszi lehetővé.

Elmondta azt is, hogy az első NFT keretében még mintegy 100 milliárd forintra lehet pályázni az idén, de az ősz folyamán már megjelennek az első pályázati lehetőségek a második NFT keretében.

Nagy Gábor Miklós a stratégiai fejlesztések prioritásai közül az infrastrukturális beruházásokat, a képzésbe történő befektetést, valamint a kutatások és az innovációs hálózatok megerősítését emelte ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik