Gazdaság

A börtöntöltelék

Minden rock and roll karrierfilm ugyanarról szól: túl készséges lányokról, túl gyors autókról, túl gyors meggazdagodásról, túl sok kábítószerről, a slágerlista első helyéről, és a riválisokkal szembeni paranormális félelemről - a kezdetről és a végről.

Amikor Johnny Cash az ötvenes évek elején zenélni kezdett, a rock and roll már elég hangos és spontán volt; nem csengőhangnak használták, nem lehetett letölteni, de mindenki megvette a lemezeket.

Cash tradicionális countryval kezdte, de akkor futott be, amikor nyersebb, pimaszabb, öntudatosabb, durvább lett. A Folsom fegyházban tartott koncertjét rögzítő lemez annyira bejött, hogy „visszaesőként” a St. Quentin börtönben rendezett előadásával is hisztérikus sikert aratott. Nem ő volt az első rocksztár, aki elszerette az ivócimborája feleségét – a szintén énekes June Cartert, aki mellesleg egyik hipnotikus slágere, a Ring of Fire szerzője is -, ám ő az egyetlen férfi, aki a lánykérés szó szerint legszínpadiasabb formáját választva, egy ontariói koncerten kérte meg a későbbi felesége kezét.



A börtöntöltelék 1

A képen Joaquin Phoenix, és Reese Witherspoon.

A fekete szín mániákus rajongójának élettöredék-történetét feldolgozó film még hosszabb lehetett volna, ha valamennyi legendáriumot belezsúfolják. De A nyughatatlan arányai olyan jók, mint egy Cash-dalé. Az intro érdekes, a verse sokat sejtető, a refrén pedig emlékezetessé teszi. Joaquin Phoenix, a főszereplő tökéletes reinkarnációja Cashnek, illetve annál kicsit több. A szerepet részben azért kapta meg, mert ő a megfelelő színész, de James Mangold nyilván kulturális szekvenciákat is számításba vett: Cash abban a klubban aratta az első nagy sikerét, ahol Joaquin testvére, a szintén színész River Phoenix 1993-ban kábítószer-túladagolás következtében az öccse karjaiban halt meg. A nyughatatlanban valamennyi számot Phoenix és a Doktor Szösziként nem eléggé alulfogalmazható Reese Witherspoon éneklik, egészen ördögien. Használhatták volna Cash eredeti anyagait is, de Hollywood a szemfényvesztést, nem a hangutánzást kedveli. A nyughatatlan korrekt és ízléses mese egy fenntartások nélkül szerethető emberről, akinek akár meg sem kellett volna halnia ahhoz, hogy legenda legyen, de biztos, ami biztos, ezt a szívességet is megtette.

A nyughatatlan (Walk The Line) Amerikai, 136 perc • Főszereplők: Joaquin Phoenix, Reese Witherspoon • Rendező: James Mangold

Ajánlott videó

Olvasói sztorik