Gazdaság

A 6. hét hírei

A várt alatt a januári hiány
Mindössze 140,4 milliárd forintot tett ki az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, pénzforgalmi szemléletű hiánya januárban, ami a számottevően kisebb, mint a Pénzügyminisztérium által prognosztizált 176 milliárdos deficit. Ez az összeg a 1545,8 milliárdos teljes éves hiány-előirányzat 9,1 százaléka. A tavaly januári deficit 198,4 milliárd forint volt.

Ötszázalékos építési áfa?
A Fidesz azt javasolja a kormánynak, hogy az Európai Unió áfadöntése alapján (lásd cikkünket a 24-25. oldalon) 2006. április elsejétől a jelenlegi 20 százalékról csökkenjen 5 százalékra a lakásfelújítás és a szociális lakásépítés áfája. A felvetésről vasárnapi sajtótájékoztatóján beszámoló Orbán Viktor pártelnök úgy vélekedett, hogy az építőiparban jellemző az áfaelkerülés, így az 5 százalékos kulcs révén az ágazatban zajló tevékenység nagymértékben „kifehéredne” – szakértők ebben kételkednek, miután az új építéseken legalább 70 százalékban ma is tisztán dolgoznak -, egyben az áfacsökkentés ármérséklődést is hozna. A nagyobbik kormánypárt, azaz az MSZP első reakcióiban kedvezően fogadta az ellenzéki javaslatot. (Kommentárunk a 66. oldalon.)

Reflexió
Leépít a Flextronics

Nyíregyházi üzeméből az ott dolgozók közel felét, 950 embert bocsát el a Flextro-nics Magyarország. A cég a termelés szezonalitásával indokolta lépését, amit mintegy igazol, hogy a tavalyi második félévben hozzávetőleg a most elbocsátandók számával nőtt 2 ezer főre a nyíregyházi alkalmazotti létszám.

HIDVÉGI ATTILA, a Humán Rent Kft. cégvezetője: „Sajnos azt kell mondanom, hogy a Flextronicshoz hasonló nagy szerző-déses gyártóknál az alkalmazotti létszám ingadozása, és ezzel együtt az elbocsátás mindennapos eseménynek számít, igaz, nem ebben a nagyságrendben. Egy-egy termékvonal kiesésére ezek a társaságok értelem-szerűen így reagál-nak. Az adott térség foglalkoztatási prob-lémáinak megoldását elsősorban az ágazatok közötti együttműködés segíthetné elő; valószínűnek tartom például, hogy a munkahelyüket most elvesztők egy részét például a kereske-delmi cégek átvehet-nék. Ugyanakkor munkaerő-piaci szempontból balszerencsés a lépés időzítése is, hiszen februárban még nagy a pangás, nehezebb új munkahelyeket találni. Szükség lenne arra is, hogy a munkavállalók nyitottabbakká válja-nak a lakóhelyüktől esetleg messzebb nyíló lehetőségek iránt, mert a mobilitás ma igen csekély mértékű. A konkrét esetben kézenfek­vőnek tűnik debreceni állásokat ajánlani, ha az érintett alkalma-zottak hajlandóak vállalni az ingázást. A problémát a helyi munkaügyi központ megfelelő munká­ja enyhítheti.”

Eladó a Sulinet
Eladja az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) a Sulinet Közhálót, miután a tárcának túlságosan komoly gondot okoz az üzemeltetés finanszírozása. Az MSZP-SZDSZ-kormány egyik legnagyobb informatikai beruházására a minisztérium már ki is írta a közbeszerzési eljárást – a mintegy 6500 iskolai és 700 közintézményi internetes végponttal ellátott rendszert az IHM 2,33 milliárd forintért árulja -, s a tervek szerint már márciusban eredményt is hirdet. Lapértesülések szerint az eladás után a minisztérium visszabérli az új tulajdonostól az eszközöket,
vagyis állami pénzből fizet azok további használatáért.

Al-Kaida-tagok szökése
Az al-Kaida terrorszervezet legalább egy tucat tagja szökött meg a hétvégén egy jemeni börtönből – köztük az a Dzsamal al-Badavi is, aki a Cole amerikai csatahajó ellen 2000 októberében végrehajtott, 17 tengerész életét kioltó merényletet kitervelte. A merénylők állítólag egy 140 méteres alagúton keresztül jutottak ki az épületből, egy mecset udvarán bukkantak ki a föld alól, s a távozó hívek között elvegyülve oldottak kereket. Az Interpol globális – a szervezet mind a 184 tagállamára kiterjedő – riadót rendelt el.

Alulkínált a MÁV
Várhatóan kihullik a rostán a Magyar Államvasutak (MÁV) a ZSSK Cargo szlovák állami vasúti teherszállító cég privatizációs pályázatán, miután 7,6 milliárd koronás ajánlatával a szlovák Slavia Capital Grouppal konzorciumban induló társaság kínálta a tenderen a legkisebb vételárat. A Rail Cargo Austria, a szlovák J&T befektető csoporttal együtt 13,1 milliárd koronát, míg a Cargo Central Europe Consortium 12,4 milliárd koronát ígér a szlovák vasúti cégért.

Colgate: óriásbírság
A Colgate-Palmolive Magyarország Kft. megtévesztette a fogyasztókat, amikor azt sugallta, hogy a Colgate Total fogkrémek valamennyi más hasonló rivális terméknél hatásosabbak – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa, amely ezért 257 millió forintos bírságot rótt ki a vállalatra.

Raiffeisen: orosz vétel
Az oroszországi bankpiac legnagyobb külföldi szereplőjévé lép elő az osztrák Raiffeisen International, miután bejelentette, hogy 550 millió dollárért megvásárolja az 1993-ban alapított helyi Impexbankot. A Raiffeisen eddig is jelen volt Oroszországban, az akvizíció előtt a 10. helyet foglalta el a piacon, a sorban a 25. pozícióban lévő Impexbank megszerzésével pedig összességében a 6. legnagyobb bank lesz az országban. A felvásárolandó pénzintézet 190 fiókból és 350 kirendeltségből áll, s eddig elsősorban magánszemélyek, valamint kis- és középvállalatok kiszolgálására koncentrált. Az orosz bankpiac nem csupán a legnagyobb a régióban, hanem hatalmas ütemben növekszik is: tavaly január és október között 39 százalékkal, 263 milliárd euróra bővült a bankszektor mérlegfőösszege.

Tesco lesz a Domusból?
Tárgyalásokat folytat a Fotex többségi tulajdonában lévő Domus és a Tesco arról, hogy a kiskereskedelmi lánc bérbe veszi a bútorkereskedelemmel foglalkozó cég ingatlanjait. A Domus 26 üzlettel rendelkezik, de egyelőre nem ismert, hogy a belvárosok felé nyitni kívánó Tesco az összes egységet kibérli-e, vagy csak néhányat akar megszerezni közülük. A Domus-Tesco-tranzakció a Fotex Csoport történetének legnagyobb ingatlan-bérbeadási ügyletét jelentheti, s ha megvalósul, azzal a Fotex-csoport újabb nagy lépést tenne az ingatlanhasznosítási üzlet felé vezető úton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik