Gazdaság

Az 5. hét hírei

Komoly S&P-figyelmeztetés, Idei APEH-célpontok, Greenspan leköszönt, Kínában öncenzúráz a Google, Csányi és Hernádi Belgrádban, Átalakul az MFB, Acélipari megaüzlet?

Komoly S&P-figyelmeztetés
Leminősítést valószínűsítő negatív kilátást tett közzé a Standard & Poor’s nemzetközi hitelminősítő intézet Magyarország hosszú lejáratú devizaadósságára vonatkozóan, de az eddigi hosszú lejáratú A mínusz, illetve rövid lejáratú A-2 besoroláson egyelőre nem változtatott. (Mint emlékezetes, a Fitch intézet múlt december elején rontotta le Magyarország hitelminősítését.) Az S&P a kilátás mostani, stabilról negatívra változtatását a tetemes államháztartási hiánnyal, illetve a gyorsan emelkedő államadósságal indokolta. A hitelminősítő szerint az idei deficit eléri a 10,7 százalékot, s elképzelhető, hogy még 2009-ben sem lesz kevesebb 5,5 százaléknál. Az S&P hozzátette: a 2006-os országgyűlési és önkormányzati választások tovább késleltetik a fiskális konszolidációt, annál is inkább, mert egyik nagy párt programja sem ígér koherens stratégiát a költségvetési egyensúlytalanságok mérséklésére a választások után. Mindezek alapján valószínű, hogy a neves hitelminősítő szeptemberben lerontja az ország adósságbesorolását, ha a választások után sem mutatkoznak egy fenntartható és jelentős hiány- és adósságcsökkentő startégia jelei.

Idei APEH-célpontok
Elsősorban az építési vállalkozásokat, a média- és reklámipart, illetve a tulajdonosváltáson áteső, valamint a székhelyváltozatást végrehajtó cégeket részesíti kiemelt figyelemben 2006-ban az adóhatóság az ellenőrzések során. Mindemellett a revizorok nem feledkeznek meg a nem valós költség- és jövedelem-átcsoportosítást végrehajtó evázók, valamint a tartósan veszteséges adózók vizsgálatáról sem. Az adóhatóság egy újfajta, preventív módszert alkalmazva az idén az eddiginél több vállalkozási kört ellenőriz kiemelten.

Greenspan leköszönt
Január 31-én távozott hivatalából Alan Greenspan, aki 18 éven át ült az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöki székében. A piac a szűk két évtized alatt legendássá vált jegybanki vezető utolsó munkanapjától is érdemi lépést, jelesül egy újabb 25 bázispontos (lapzártánk utáni) kamatemelést, azaz 4,5 százalékos kamatszintet várt. Greenspan utódja az 51 esztendős Ben Bernanke, aki 2002-től 3 éven át Fed-kormányzó volt, majd Bush-elnök gazdasági főtanácsadójaként dolgozott, és aki első bemutatkozó beszédeiben elődje monetáris politikájának folytatását ígérte. (Kommentárunk a 66. oldalon.)

Reflexió
Felszámolási hullám

Romlott a magyarországi társaságok fizetési hajlandósága, és ezzel ismét nőtt a körbetartozások mértéke 2005-ben – derül ki a Creditre-form-Interinfo Kft. legfrissebb jelenté-séből. A felmérés szerint az elmúlt évben a kereske-delemben indították a legtöbb felszámo-lást, a második helyen áll az építő-ipar. Az egyes régió-kat vizsgálva Hajdú-Bihar megye vezet.

NAGY ISTVÁN, a Creditreform-Interinfo Kft. ügyvezető igazgatója: „Azt tapasztaltuk, hogy a cégek fizetőkészsége számottevően romlott, a fizetési késedelem a két évvel ezelőtti 35-40 naphoz képest legalább 20 nappal növekedett. A fizető-készség romlásával együtt pedig megnőtt a körbetartozás mértéke, ami első-sorban változatlanul az építőiparban és a kereskedelemben jellemző. A fizető-készség romlásának, a körbetartozások növekedésének az elsődleges oka, hogy a magyar vállalatok alultőkésítettek, nincs pénz a gazdaságban. Mindezek alapján arra lehet számítani, hogy 2006-ban tovább növekedhet a felszámolási eljárások száma. Az uniós országok korábbi tapasztalatai alapján már a csatlakozáskor arra számítottunk, hogy a magyarországi társaságok 20-30 százaléka tönkre fog menni, ez a folyamat várhatóan ebben az évben lezárul. Ezzel együtt remélhetőleg a fizetőkészség romlása, a körbetar-tozások mértékének növekedése is meg-áll, sőt az életben maradt társaságok helyzete javulhat is.”

Kínában öncenzúráz a Google
Olyan szolgáltatást indít el Kínában az online keresőjéről ismert amerikai Google, amely cenzúrázni fogja a keresések találatait, így próbálva meg megfelelni a pekingi kormány elvárásainak. A www.google.cn címen elérhető keresőszolgáltatás kiszűri azokat a találatokat, amelyek olyan, politikailag érzékeny témákhoz kapcsolódnak, mint a demokratikus reformok, Tajvan függetlensége, a Falunkung szekta vagy Tibet státusa.

Acélipari megaüzlet?
Ellenséges felvásárlási ajánlatott tett a Mittal Steel, a világ vezető acélgyártója az ágazat második számú szereplőjének, az Arcelornak a múlt hétvégén. Amennyiben a 18,6 milliárd dolláros üzlet összejönne, úgy a világon első ízben jönne létre évi 100 millió tonna fölötti kapacitású acélipari óriás, s ez a világpiac mintegy 10 százalékát ellenőrizné. Az ajánlat része egy olyan kiegészítő ügylet, amelynek keretében a Mittal Steel eladná a jelenleg az Arcelor tulajdonában lévő kanadai Dofasco acélműveket a német ThyssenKruppnak. Az ügylet egyelőre kérdéses, az Arcelor felügyelőbizottsága ugyanis vasárnap egyhangúlag elutasította a felvásárlási ajánlatot.

Csányi és Hernádi Belgrádban
Belgrádban tárgyalt a múlt héten Hernádi Zsolt, a Mol Rt. elnök-vezérigazgatója, valamint Csányi Sándor, az OTP első embere, s a többek között Vojiszlav Kostunica miniszterelnökkel, valamint Dragumir Naumov energiaipari miniszterrel folytatott megbeszéléseiken mindenekelőtt a gázszállítások, valamint a szerbiai energia- és bankprivatizációs lehetőségek kerültek terítékre.

Átalakul az MFB
Átszervezi a kormány a Magyar Fejlesztési Bankot, amely a jövőben a Magyar Vállalkozók Bankjaként tevékenykedik tovább – jelentette be Kóka János gazdasági miniszter -, méghozzá úgy, hogy ezentúl hitel-, tőke- és garanciatermékeket biztosít majd a magyar vállalkozók számára, továbbá az uniós támogatásokat is kezelni fogja. Ennek érdekében a kabinet a Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht.-t, a regionális támogatásközvetítés intézményeit és minden olyan intézményt, amely eddig a vállalkozói tőke- és egyéb pályázati támogatásokban segédkezett, a Magyar Fejlesztési Bank ernyője alá helyezi. Az új pénzintézetről először Gyurcsány Ferenc kormányfő tett említést évértékelő beszédében, kijelentve, hogy annak a mindeddig szétszórt és gyakran összehangolatlan intézményeket és forrásokat kellene egyesítenie. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik