Gazdaság

A 4. hét hírei

Választás április 9-én, Kérdéses euró-csatlakozások, Visszakozott az autóklub, Unilever-gyárbezárás, Rekordleépítés a Fordnál,Pert nyert a Richter, Eltűnik 700 európai bank?

Választás április 9-én
Sólyom László köztársasági elnök döntése értelmében az országgyűlési választások első fordulójára az alkotmányosan lehetséges legkorábbi időpontban, április 9-én, míg a másodikra április 23-án kerül sor. Az időpont megválasztásával Sólyom László a lehető legrövidebbre szabta a kampányidőszakot.

Kérdéses euró-csatlakozások
Kételyeit fogalmazta meg több uniós tagország euróövezethez való csatlakozásának esélyeit illetően a Bundesbank. Legfrissebb havi jelentésében a német központi bank úgy vélekedik, hogy a gyors belépés az eurózónába megnehezítheti a megfelelő csatlakozási árfolyam rögzítését, miáltal megnőhet a folyómérleg hiánya, illetve megugorhatnak az „ehhez kapcsolódó kiigazítási költségek”. Bár a folyó fizetési mérleg deficitjére nézve nincs előírás az euróövezetben, a Bundesbank az említett kockázatok miatt mégis konkrétan bírálta az euró 2007. januári bevezetését tervező, és jelentős folyómérleg-hiányt magával cipelő Észtországot, továbbá a hasonló problémával küzdő Magyarországot. (Az észt deficit a 2004-es 13 százalékról tavaly is mindössze a GDP 10 százalékára csökkent, míg a magyar deficit 8,0-8,5 százalék körül mozgott.) Emellett mind Észtországban, mind a szintén 2007-es eurócsatlakozással számoló Litvániában felszökött az infláció is, „hála” az energiaárak emelkedésének. Az észt pénzromlás a 2004-es 3,0 százalékról tavaly 4,1 százalékra nőtt, míg Litvániában 1,2-ről 2,7 százalékra ugrott.

Reflexió


RTL és TV2: vizsgálat
Takács Albert, az állampolgári jogok biztosának általános helyettese arra kérte az Országos Rádió és Televízió Testületet (ORTT), a legfőbb ügyészt és a Gazda-sági Versenyhivatalt, hogy vizsgálja felül az RTL Klub és a TV2 műsorszolgáltatási szerződésének tavalyi meghosszabbítását.


TAKÁCS ALBERT, az állam­polgári jogok biztosának általános helyettese:
“A hozzám érkezett két, magánszemélyek által beadott panasz azt firtatta, vajon hogyan lehetséges, hogy a médiahatóság annak ellenére hosszabbította meg – versenyeztetés nélkül és változatlan feltéte-lekkel – a két orszá-gos kereskedelmi tévécsatorna műsorszolgáltatási szerződését újabb öt évvel, hogy eddigi működésük során együttesen több mint száz alkalommal szabott rájuk ki különböző okokból bírságot, összesen majdnem 700 millió forint értékben. Magam is csodálko-zom, hogy ezek szerint az ORTT nem tulajdonított jelentőséget annak, hogy a csatornák többször is törvényt sértettek indulásuk óta, ami pedig kizáró ok a szerződés automatikus meghosszabbításánál. Ráadásul mindez idő előtt történt, hiszen a törvény szerint a lejárat előtt leghamarabb 14 hónappal van erre lehetőség. Ez 2006 tavaszára esett volna, a médiahatóság pedig majdnem egy évvel hamarabb döntött. Kérdéseket vet fel az is, hogy a feltételeken nem változtattak, így nem emelték a mű-sorszolgáltatási díjat.

Visszakozott az autóklub
Eláll a Gazdasági Versenyhivatallal szemben kezdeményezett pertől a Magyar Autóklub (MAK). A szervezet eredetileg azt kívánta bizonyítani, hogy a Mol Rt. az üzemanyagok árazásakor visszaél gazdasági erőfölényével, a GVH azonban elutasította a beadványt. A MAK azt kifogásolta, hogy az olajtársaság a Magyarországon kitermelt, illetve az olcsó orosz kőolajból készített üzemanyagokat is piaci alapon árazza. Miután az autóklub perre ment a GVH döntése miatt, a bíróság a Molt kötelezte, hogy mutassa be, milyen alapon végzi az árazást. Ezt követően Kovács Zoltán főtitkár közölte: meggyőződtek róla, hogy a Mol tisztességes árpolitikát folytat.


Eltűnik 700 európai bank?
Mintegy 700 bank felvásárlása várható a következő négy (!) évben Európában, azaz 2010-re csupán egy maroknyi pán-európai vezető lakossági nagybank alakul ki – erre jutott a Deloitte egy minap közzétett kutatás alapján. A társaság úgy véli, hogy a jelenleg a kontinens pénzügyi szektorában zajló konszolidáció pontosan leképezi az Egyesült Államokban öt évvel ezelőtt történteket, éppen ezért megállapításaikat az akkori tengerentúli tendenciákra, illetve az Európai Bizottságnak az unión belüli korlátok lebontására irányuló szándékára alapozták.


Unilever-gyárbezárás
Bezárja rákospalotai gyárát az Unilever, amely az eddig a budapesti XV. kerületben zajló margarin- és dresszinggyártást Csehországba, Lengyelországba és Németországba telepíti át. A 2006. június 30-ig végrehajtandó gyárbezárás miatt az Unilever mintegy 200 alkalmazottját bocsátja el. A cégnek még három üzeme van Magyarországon: Veszprémben jégkrém-gyárat, Nyírbátorban mosószer- és kozmetikai cikket gyártó üzemet, Röszkén pedig ételízesítő- és levespor-gyárat működtet.

Rekordleépítés a Fordnál
A Ford Motor 25-30 ezer fős leépítést, és 14 gyár bezárását tervezi 2012-ig, hogy egyensúlyba hozza évek óta veszteséges tevékenységét az észak-amerikai piacon. A 2002-ben beindított átalakítási programnak köszönhetően a Ford tavaly csoportszinten immár a harmadik egymást követő évben nyereséges volt ugyan – igaz, 2005-ben csupán 2 milliárd dollárt tett ki az adózott eredmény, szemben a 2004-es 3,5 milliárd dollárral -, a járműgyártás tavalyi adózás előtti mérlege viszont egymilliárd dolláros mínuszt jelez, szemben a 2004-es 850 milliós adózás előtti eredménnyel.

Pert nyert a Richter
Újra forgalmazhatja csontritkulás elleni gyógyszerét a Richter Gedon Rt., miután jogerősen pert nyert a Merck gyógyszergyár ellen. Az eredeti terméket az amerikai vállalat fejlesztette és szabadalmaztatta, a generikus változattal pedig a Richter tavaly áprilisban jelent meg a piacon. A Magyar Szabadalmi Hivatal 2004 novemberében semmisítette meg a Merck szabadalmát, a cég azonban ennek megváltoztatását kérte. Az eredetivel egyenértékű, generikus gyógyszerek csak a szabadalmi védettség lejárta után forgalmazhatók, a perhez pedig a két gyártó közötti eltérő értelmezés vezetett. Tavaly júniusban első fokon a Fővárosi Bíróság ideiglenesen megtiltotta a Richternek a gyógyszer forgalmazását, ám a Mercket arra utasította, hogy 3 milliárd forint biztosítékot helyezzen letétbe, ha a jogerős végzés után a magyar gyártó esetleg mégis kártérítési igénnyel léphet fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik