Gazdaság

Kisbefektetőkre vadászik az álbróker

A Porsche Bank és a Credigen Bank nevével él vissza az a középkorú hölgy, aki életbiztosítást, és a nem létező, Porsche Credigen nevű garantált befektetési alapot ajánlgatja ügyfeleinek - értesült az index.hu internetes hírportál.

Két ismert pénzintézet, a salzburgi székhelyű Porsche Bank AG tulajdonában lévő, főleg gépkocsik finanszírozására specializálódott Porsche Bank Hungária Zrt., és a francia tulajdonban lévő, fogyasztási hitelekben utazó Credigen Bank Rt. nevével is visszaélt egy megnyerő modorú, elegáns hölgy, aki életbiztosítás és más, hosszabb távú befektetések mellett a hangzatos Porsche Credigen nevű, ám nem létező, zárt végű befektetési alapot kínálgatta ügyfeleinek – számol be róla az index.hu.

Három milliós bukás

Bár a rendőrség szerint valószínűleg több áldozata is van, közülük eddig csak Molnár Tamás jelentette fel. A fiatalembert egy telefonos időpont-egyeztetés után 2004. októberében a lakásán kereste fel az asszony, aki fényképes Porsche Bank Hungáriás igazolvánnyal, színes prospektusokkal, kimutatásokkal, formanyomtatványokkal, névjegykártyával és mindenféle más ügynöki kellékekkel felszerelkezve ecsetelte a pénzügyi termékek előnyeit.

Molnár 2,5 millió forintot adott át az álügynöknek, hogy abból évi 20 százalékos fix hozamot garantáló befektetési jegyeket vásároljon számára. A fiatalember az alap lejártakor, 2005 október végén megpróbálta felvenni a kamatokkal növelt (elvileg 3,25 millió forintra rúgó) összeget, ám ekkor azzal szembesült, hogy Porsche Credigen nevű alap nem létezik, és soha nem is létezett, illetve, hogy minden addigi banki dokumentum hamisítvány volt.

Többen is lehetnek

Az áldozat november 9-én csalás alapos gyanújával ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a XVI. kerületi rendőrkapitányágon, s ugyanígy tett a Porsche Bank is a XIII. kerületben. Amennyiben a rendőrség nyomozása sikerrel jár, a tettesnek 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel kell számolnia, ha mást is sikerült rászednie, a büntetés 2-8 évig terjedhet.

Több áldozatról egyelőre sem a Porsche Banknál, sem a rendőrségnél nem tudnak, bár “ezeket a csalásokat általában sorozatban követik el” – mondta el az indexnek Zunic László, a XVI. kerületi rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője, aki szerint elképzelhető, hogy a többiek még nem vették észre az átverést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik