Gazdaság

Adókatarzisra vágynak a vállalkozások

Vissza nem térítendő támogatásra, járulékcsökkentésre, Kárpát-medencei gazdasági övezet megteremtésére vágynak a gazdálkodó szervezetek – állítja a Gazdasági Konzultáció vezetője, Matolcsy György.

Adókatarzisra vágynak a vállalkozók – foglalta össze a Gazdasági Konzultáció (GK) eredményét Matolcsy György, a konzultáció vezetője. A gazdasági konzultációban részt vett vállalkozások egyebek mellett 16 százalékos járulékok, egykulcsos jövedelemadó mellett tudnák megtartani jelenlegi munkahelyeiket és újakat teremteni.


A magyar gazdaság ugyan nem csupa seb, de a Gazdasági Konzultáció során sok problémára összesítve derült fény – jelentette ki Matolcsy. A konzultáció nem gazdaságpolitikai program, hanem csak a vállalkozói szféra igényeit összegyűjtő és szintetizáló fórum. A javaslatok ezért még át kell menjenek a pártok és döntéshozók szűrőjén, s csak azok után érhetnek tényleges tetté.


Átadják


Az összegyűjtött javaslatokat vasárnap ünnepélyes körülmények között adják át Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének, a konzultáció kezdeményezőjének – mondta Matolcsy. A kiadványt a későbbiekben eljuttatják a pártoknak, s a döntéshozásban érintetteknek. A GK szervezői szeretnék, hogy a javaslatok szakértők által átdolgozott részletei minden párt gazdasági programjában megjelennének. Üzleti alternatíva született, ez még nem gazdaságpolitika, és a politika dolga, hogy kezdjen valamit ezekkel a javaslatokkal – tette hozzá a korábbi gazdasági miniszter.


A részletekbe menően nem ismertetett javaslatból az tükröződik, hogy a hazai vállalkozók kevesebb járulékterhet és kisebb bürokráciát szeretnének. Mindezek mellett arra kérik a magyar államot, hogy patrióta gazdaságpolitikával segítse őket, fordítsa meg a közbeszerzéseken eddig tapasztalható arányokat. S az eddigi 30 százalék helyett 70 százalékban jussanak megbízáshoz a magyar vállalkozások. Szüntesse meg a körbetartozást, s ne forduljon elő, hogy az állami szervek nemfizetése miatt alakul ki körbetartozás.


Felezzék meg!


Cséfalvay Zoltán, a konzultáció szóvivője elmondta: a vállalkozók és vállalkozások összességében jelentős járulékcsökkentést, a bürokrácia, az adminisztrációs terhek mérséklődését, patrióta gazdaságpolitikát, valamint egy Kárpát-medencei gazdasági övezet megteremtését várják.


A vállalkozásoknak elegük van a rejtőzködésből, s az adóhatóságtól való folyamatos rettegéstől. Tiszta viszonyokat akarnak az adózásban.


Ugyanakkor szerintük iszonyatos terhet jelent számukra a munkavállalónként 29 plusz 3 százalékos társadalombiztosítási járulék, s ennek 16 százalékra csökkentését szeretnék kérni a kormánytól. Ebben az esetben több százezer új munkahely létesülhet. Matolcsy a FigyelőNet kérdésére sem közölte, hogy a kieső bevételt miként pótolnák az amúgy is rossz helyzetben levő szociális ellátórendszerek. Szerinte ezt a pártok és a politikai döntéshozók feladata kitalálni.


Kiszámíthatóság


Az állam működését a kiszámíthatóság felé kell eltolni, valamint csökkenteni kell a bürokráciát – szól a vállalkozók és érdekképviseleteik véleménye. Ehhez szorosan kapcsolódik a másik javaslat: az államnak el kell törölnie azokat a résztvevők által „kisadóknak” nevezett befizetési forrásokat, amelyek nem hoznak legalább 2,5 milliárdos állami bevételt. Ez alatt az összeg alatt ugyanis – vélik a vállalkozók – az adóval járó adminisztráció elviszi a bevételt.


Feltőkésítés


A hazai vállalkozások ezen túl feltőkésítésre vágynak, és a tőkét az államtól várják. Matolcsy szerint ehhez vissza nem térítendő támogatásokra van szükség, vagyis egy, a Széchenyi tervhez hasonló kezdeményezésre.


Ugyanis a magyar vállalkozóknak jelenleg három versenyhelyzettel kell egyszerre megbirkózniuk. Ezekből az egyik a tőkeverseny. A külföldi, nagy tőkeerővel rendelkező vállalkozásokkal nehezen veszik fel a versenyt a magyar vállalkozások. A másik verseny, amivel a hazai vállalkozóknak meg kell birkózniuk: a regionális adóverseny. Ebben is egyenlő feltételeket szeretnének a kedvezőbb adókulcsokkal dolgozó szlovák, román és balti országokból érkező versenytársaikkal.


Csökkentenének


A gazdaság szereplői mindenekelőtt saját terheiket csökkentenék, s nem foglalkoznak az állam fenntarthatóságával. Az legyen a politikusok dolga – összegezte a résztvevők véleményét Matolcsy. Az erőteljes államháztartási bevételt csökkentő javaslatok nyomán az államháztartási hiány mértékét firtató kérdésre az elnök elmondta: az üzleti élet szereplőit alapvetően nem érdekli, hogy az állam milyen egyéb szempontokat vesz figyelembe. Hozzátette: a gazdasági konzultáció jelentősége egyebek mellett az, hogy „talán először” összefogta a különböző érdekvédelmi szervezetek véleményét.


Cséfalvay Zoltán hozzáfűzte: a kormány ötéves adóreformprogramja mintegy ezermilliárd forintba kerül. Úgy vélik, hogy az ismertetett javaslatok ezt nem növelnék, csak a reform szerkezetét változtatnák meg. Matolcsy György azt reméli, hogy bármely párt alakít kormányt 2006-ban, merít majd ezekből a javaslatokból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik