Gazdaság

Az 51-52. hét hírei


Az 51-52. hét hírei 1


Az év irgalmas szamaritánusai
Bill Gates, a Microsoft alapító elnöke, felesége Melinda, valamint Bono, az ír békeharcos rockénekes lettek az év emberei az amerikai Time magazin választása alapján. Mint a lap felidézte: 2005 a jótékonyság rendkívüli esztendeje volt. Az emberek rekordösszegeket adományoztak például a Dél-Ázsiában pusztító cunami, vagy az Egyesült Államok déli partjaira lesújtó Katrina hurrikán károsultjainak, ám eközben olyan, a sajtó címlapjain ritkán szereplő, naponta pusztító katasztrófák is sújtják a világot, mint a szegénység vagy a járványok, s az év személyiségei – „az irgalmas szamaritánusok” – ez utóbbiak elleni harcban szereztek rendkívüli érdemeket. A Gates házaspár a világ legnagyobb, 29 milliárd dolláros jótékonysági alapját hozta létre – a Bill és Melinda Gates Alapítványt -, amely a Time számítása szerint legalább 700 ezer életet mentett meg a szegény országokban különféle oltási programok támogatásával. Az alapítvány emellett komputereket adományozott és internetes hozzáférést biztosított 11 ezer könyvtárnak, valamint ösztöndíj-alapok támogatásával segíti a fiatalokat az elmaradott országokban. A U2 együttes frontembere, Bono (polgári nevén Paul Hewson) pedig évek óta fáradhatatlanul küzd azért, hogy a gazdag államokat rábírja a harmadik világbeli szegény országok adósságának elengedésére.

Olasz jegybankelnök-bukás
Lemondott Antonio Fazio, az olasz jegybank elnöke, akit az elmúlt hónapokban a hatóságok „csupán” hivatalai visszaéléssel gyanúsítottak, a múlt hét óta azonban a milánói államügyészség immár bennfentes kereskedelem gyanújával is vizsgálódik ellene. Fazio döntésének közvetlen előzménye, hogy az olasz kormány bejelentette: olyan törvénymódosítást tervez, amellyel az elnököt kényszeríteni fogja posztjának elhagyására. A Banca d’Italia 69 éves elnöke ellen az a vád, hogy közbenjárt azért, hogy az idén eladósorba került Banca Antonveneta a hazai ajánlattevő, a Banca Popolare Italiana (BPI) tulajdonába kerüljön, s ne a holland ABN Amro vegye meg. Minderre bizonyítékul az olasz sajtó még júliusban tette közzé több lehallgatott telefonbeszélgetés szövegét. Az ügyben azóta számos letartóztatás történt, Faziót pedig Silvio Berlusconi miniszterelnök és kormányának egyes tagja is több ízben lemondásra szólították fel.

Áttörés a WTO-csúcson
Megállapodás született a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) hongkongi tanácskozásán a mezőgazdasági exporttámogatások 2013-ig történő megszüntetéséről. Az eredeti elképzelés szerint erre a lépésre 2010-ben kellett volna sort keríteni, ami viszont ellentétes volt az Európai Unió érdekeivel, miután a Huszonötök közös agrárpolitikája jelenlegi formájában 2013-ig érvényes. A vasárnap az utolsó pillanatban tető alá hozott megegyezést – amelynek elemzők előzetesen nem sok esélyt adtak – végül az tette lehetővé, hogy a 149 országot tömörítő szervezet miniszteri tanácsa engedett az EU követelésének.

Közös kormányülés
Együttes ülést tartott december 20-án Bécsben az osztrák és a magyar kormány. A tanácskozáson Wolfgang Schüssel jobbközép koalíciós kormányának 10, míg a Gyurcsány Ferenc vezette szocialista-liberális kabinetjének 17 tagja vett részt. Az együttes kormányülésnek különös jelentőséget adott, hogy 2006. január elsejétől Ausztria veszi át az Európai Unió soros elnöki tisztét.

Tőzsdei sajtódíj a Figyelőnek
Ács Gábornak, a Figyelő rovatvezetőjének ítélte oda a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Az év legjobb tőzsde újságírójának járó díjat, amelyet a szakma szavazatai alapján osztanak ki. A Legjobb tőzsdei szaksajtó díját a Portfolio.hu internetes hírportál kapta, míg az év legjobb adatszolgáltatója a Reuters Magyarország Kft. lett.


*
Szakmai elismerések sora jelezte ebben az évben is, hogy a Figyelő által képviselt felkészült, minőségi és pártatlanul tárgyilagos újságírásra van igény Magyarországon. Gömöri Endre, lapunk főmunkatársa „több évtizedes kimagasló színvonalú, méltán nagyra becsült újságírói életműve elismeréseként” megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét. Ács Gábor fent említett díján túl Vrannai Katalin a Hungarian Business Leaders Forum „Média a Társadalomért” pályázatának második díját, Lovas Judit és Sághy Erna pedig a Minőségi Újságírásért Alapítvány díját vehette át 2005-ben.
A szerk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik