Gazdaság

MGYOSZ-VOSZ: elhibázott az adórendszer módosítása

Elhibázott az adórendszer változtatása, ráadásul csak a gazdasági növekedéssel azonos mértékű minimálbéremelés fogadható el a munkáltatói oldal számára - mondta Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke, és Károlyi Miklós, a Vállalkozók Országos Szövetégének (VOSZ) főtitkára szerdán.

Az MGYOSZ szerint elhibázott az adórendszer-változtatás iránya, az adószerkezeten belül a versenyképesség szempontjából a személyi jövedelemadó felső kulcsának mérséklése a legkevésbé indokolható. Emellett nem a legfelső áfakulcs 5 százalékos csökkentését, hanem a vállalkozásokat terhelő járulékok könnyítését kellett volna előre sorolni.

Rolek elmondta: a vállalkozói szféra számára – tekintettel az államháztartás jelenlegi és várható helyzetére – az évi 166 milliárd forintra prognosztizált áfabevétel-kiesés miatt egyrészt emelkedik a jövedéki adó, másrészt nincs lehetőség a vállalkozásokat terhelő adók és járulékok csökkentésére.

A minimálbér emelkedhetne a gazdasági növekedéssel azonos mértékben, de a kormány által is javasolt 61 700 forint 8,2 százaléknak felel meg – mutatott rá az MGYOSZ alelnöke. A VOSZ is túlzottnak tartja a 61 700 forintos minimálbér-javaslatot, ezért az Országos Érdekegyeztető Tanácsban meg fogja azt vétózni – tette hozzá Károlyi Miklós főtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik