Gazdaság

23,5 százalékkal nőtt a Démász nyeresége

A francia EdF csoporthoz tartozó Délmagyarországi Áramszolgáltató Rt. (Démász) mérleg szerinti nyeresége az év első kilenc hónapjában 5,01 milliárd forint volt, 23,5 százalékkal több, mint a tavalyi év hasonló időszakában - jelentette a Démász pénteken.

A nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerint készült konszolidált gyorsjelentésben a társaságcsoport 29,4 százalékos harmadik negyedévi profitnövekedésről számolt be.

Az energia értékesítés nettó árbevétele az év első kilenc hónapjában 65,31 milliárd forint volt, 10,1 százalékkal több a bázisnál. Az energiaértékesítés költsége az árbevétel növekedésnél kissé nagyobb ütemben, 12,3 százalékkal 45,32 milliárd forintra emelkedett. A Démász esetében a február 1-jétől érvényes tarifaszabályozás 14 százalékos átlagos beszerzési áremelkedést jelentett, miközben az értékesítési árai 9 százalékkal emelkedtek.

Az időszak során 28,3 százalékkal csökkent a 812 millió forintot kitevő pénzügyi veszteség a csökkenő kamatoknak és adósságállománynak köszönhetően – közölte a cég. A konszolidált mérlegben a 14,18 milliárd forint rövidlejáratú kötelezettségek között – 25,5 százalékos háromnegyedévi csökkenéssel – 4,76 milliárd forint kölcsön szerepel. A 18,8 milliárd forint hosszúlejáratú kötelezettségben pedig a kölcsönök összege 6,56 milliárd forint, ami 7,8 százalékkal kevesebb, mint az év végén volt.

A társaságcsoport konszolidált mérlegfőösszege az időszak végén 77,85 milliárd forint volt, 0,2 százalékkal több az év véginél. Jelentősen, 31,6 százalékkal emelkedett a követelések és 25,3 százalékkal a készletek állománya. A követelések 8,34 milliárd forintot, a készletek 1,25 milliárd forintot tettek ki. A társaság magyarázata szerint a követelések növekedése a bővülő szabadpiaci tevékenységgel függött össze, a készletek emelkedését pedig a befejezetlen termelés okozta.

A 37,03 milliárd forint jegyzett tőkéjű Démász saját tőkéje szeptember 30-án 44,87 milliárd forint volt, ami az év végi állapothoz képest 0,5 százalékos növekedést jelentett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik