Gazdaság

“Kulturált piac” lesz a Sárkány Center

Mintegy kétmilliárd forintos beruházással elkészült a Sárkány Center üzletközpont a Ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi út mellett. A bevásárlóközpont októberben nyílik.

A Gyömrői út mentén több mint 300 bolt, egyebek között egy élelmiszeráruház, egy lakberendezési áruház, valamint egy kaszinó várja a környék lakóit és az átutazókat.

A volt Budapesti Kőolajipari Gépgyár telepét 2002-ben vette meg a dohányáru-nagykereskedéssel is foglalkozó Vimpex Kft., hogy az ott lévő épületeket átalakítva üzletközpontot létesítsen.

Vu Quy Duong, a cég ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy “kulturált piacról” van szó, ahol elsősorban vietnámi, magyar és kínai kereskedők béreltek maguknak boltot, de vannak török, orosz, ukrán, afgán, lengyel és jugoszláv bérlők is. Az egyik nagy csarnokban kialakított 7 négyzetméteres boltok mindegyikéhez egy 7 négyzetméteres raktár is tartozik.

A kereskedőknek – azért, hogy idecsábítsák őket -, fél évig nem kell bérleti díjat fizetniük, csak működési költséget, amely négyzetméterenként 1500 forint. Ha a bérlő két éves szerződést ír alá, akkor a bérleti költség 3000 forint lesz négyzetméterenként.

Az ügyvezető elmondta, hogy a 300 bolt 70 százalékát már lefoglalták, a bérlők többsége pedig olyan, aki már rendelkezik saját üzlettel más piacon, vagy üzletközpontban. Vu Quy Duong úgy vélekedett, hogy a Sárkány Center bérleti díjai miatt a kereskedők nagyon olcsó árakon kínálják majd áruikat. Mivel hosszú távra terveznek, úgy számolnak, hogy öt év múlva kezd majd jövedelmezővé válni az üzletközpont.

A beruházás második ütemében egy 25 szobás 3 csillagos hotelt, egy exkluzív vietnámi éttermet és egy rendezvénytermet is kialakítanak a helyszínen, valamint egy bowlingpályát is nyitnak.

A Sárkány Center tulajdonosa nemcsak a gyártelepet, hanem a XVIII. kerülettel együttműködve két közlekedési csomópontot és egy vasúti átjárót is korszerűsített a beruházás közelében, valamint egy gyalogos hidat építtetett a gyorsforgalmi út fölé.

Az ügyvezető közlése szerint az 1991-ben alakított Vimpex Kft. tavalyi nettó árbevétele 37 milliárd forintot tett ki, az adózás utáni eredménye 292 millió forint. A cég jegyzett tőkéje 49 millió forint, saját tőkéje pedig 1,9 milliárd forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik