Gazdaság

Új földosztás

kell Magyarországon! Lássa a gazda, hogy van perspektíva, van jövő! Imígyen hirdetett váratlan földprogramot tízezer ámuló hallgatójának Gyurcsány Ferenc a hétvégén Battonyán. A Nemzeti Földalap „több százezer hektárját” osztaná szét a kormányfő a kis parcellán gazdálkodók és a rászorulók között. Fajsúlyos ígéretek, de Battonyán – ahol a búzát is lángra lobbantották tiltakozásul az előző kormány agrárpolitikája ellen – nem tanácsos az ilyesmivel viccelni.

Nézzük a tényeket! A földalap mintegy 1,5 millió hektárjából csaknem 1 milliót tesz ki az erdő, a fennmaradó félmillió hektár szántóból becslések szerint 400 ezret a professzionális nagygazdaságoknak adtak bérbe – hosszú évtizedekre. Ha a választásokig valóban elindul a XXI. század első hazai földosztása, legfeljebb 100 ezer hektárra aspirálhatnak a gazdák. Ráadásul, a mozdítható 100 ezerből 60 ezer hektár a „földért életjáradékot” program részeként 2-4 hektáros darabokban, parcellákban került az alaphoz.

Nem túl jelentős tehát a szétosztható mennyiség, annál nagyobb viszont a földéhség. Magyarországon mintegy 350 ezer gazdát tartanak számon, ebből hozzávetőlegesen negyedmillió jogosult az unió területalapú támogatásaira. Ha a kormány mindenkit ki akarna stafírozni akár csak 10-10 hektárral, akkor máris 2,5 millió hektárnál tartunk. De hol van ettől a mobilizálható terület?

A politikai kampány hevében fogant ígéretet nehéz lesz betartani. Nem világos, hogy a kormány a becslések szerint alig tízezer versenyképes gazdához akar-e újabbakat felzárkóztatni – ezt aligha lehet „földosztással” megvalósítani -, avagy szociális alapon, tömegeknek szeretne miniparcellát ajándékozni, ami gazdaságilag és politikailag egyaránt értelmetlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik