Gazdaság

Új blue chip index indult

Indexet indít Közép- és Kelet-Európa legnagyobb tőzsdén jegyzett cégeinek az Erste Bank és a Bécsi Tőzsde. A New Europe Blue Chip Indexet (NTX) 2005. szeptember 27-étől számítják.

Az Euro-Stoxx 50-et verte volna

A „New Europe Blue Chip Index“ (NTX)  éves teljesítménye visszamenőleg kiszámítva 2004. szeptember 1-jétől 2005. szeptember 1-ig figyelemreméltó, + 76,4 százalékos hozamot mutat. E teljesítmény különösen kiemelkedő, ha az Euro-Stoxx 50 azonos időszakában elért, 19,4 százalékos növekedésével hasonlítjuk össze.

Az Erste Bank nem csak azt kívánja ezzel hangsúlyozni, hogy milyen nagy ennek a piacnak a jelentősége az európai gazdaság számára, de a hazai és nemzetközi befektetőknek is lehetőséget szeretne adni arra, hogy a gazdasági fejlődésből profitáljanak, illetve az adott piacban rejlő jövőbeni esélyekbe invesztáljanak – magyarázta az Erste Bank vezérigazgatója, Andreas Treichl, az NTX keddi, bécsi bemutatóján.

A „New Europe Blue Chip Index (NTX) három olyan fontos előnnyel bír, amely más hasonló indexektől megkülönbözteti. Egyrészt kizárólag az EU-csatlakozás által megerősített közép-európai növekedésre koncentrál, nem foglalkozik Oroszországgal vagy Törökországgal, másrészt az indexben szereplő 30 vállalattal úgy fedi le a teljes közép-európai régiót, hogy közben áttekinthető marad. A rendszeres frissítéseknek köszönhetően mindig a dinamikusan fejlődő, folyamatosan változó régiónk aktuális állapotát tükrözi vissza – mondta Treichl.

Az NTX a közép- és kelet-európai tőzsdék nagyobb likviditását fogja eredményezni, és a régió figyelmét még jobban felhívja a nemzetközi befektetők körében, ezáltal pedig egy lépéssel közelebb visz bennünket az erős és vonzó közép-európai tőkepiac céljához – tette hozzá Stefan Zapotocky, a Wiener Börse AG elnökségi tagja.

Az NTX kosara

Az NTX-et a Bécsi Tőzsde dolgozta ki az Erste Bank felkérésére, számítását és publikálását ugyancsak a Bécsi Tőzsde végzi. Az indexbe történő felvétel két feltételhez lett kötve: egyrészt az adott cég tőzsdei kapitalizációjának nagyságához, másrészt a 2005. augusztus 19-én a kimutatható közkézhányad nagyságához.

Az indexben szereplő ágazatok közül az olajtársaságok, bankok és távközlési társaságok a legfontosabbak. A legnagyobb súllyal, 6-8 százalékkal az OMV, az Erste Bank, a magyar OTP Bank és a MOL, a Telekom Polska és Telekom Austria, valamint a CEZ, a cseh energiaszolgáltató szerepel az indexben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik