Gazdaság

Bizonytalanság az olajpiacon

admin
admin

2005. 09. 27. 08:58

Kedd reggelre megállt a kőolaj legújabb drágulása a szabadpiacon, de a kilátások bizonytalanok. Hétfő délelőtt esett, a nap végére azonban meredeken emelkedett az olajár. A drágulás kedden a hajnali órákban még folytatódott.

A befektetők hangulata kiszámíthatatlan, mondják kereskedők: egyfelől határt szab a drágulásnak az, hogy a Rita hurrikán kevesebb kárt okozott, mint augusztus végén a Katrina hurrikán, és a hosszabb távon óvatosságra int a világkereslet várhatóan lassuló növekedése is. Másfelől közvetlenül és jelenleg mégiscsak az a helyzet, hogy a Mexikói-öbölbeli amerikai kőolajtemelés még teljesen szünetel – ez napi 1,5 millió hordós kiesés -, és az ottani földgáztermelésnek is csak a 22 százaléka üzemel.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, novemberi határidőre közép-európai idő szerint kedd reggel hordónként (159 liter) 65,77 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 5 centtel olcsóbb a hétfői New York-i zárónál.

Az ólmozatlan normálbenzin a legközelebbi, októberi határidőre kedd reggel gallononként (3,78 liter) 2,1605 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,0313 dollárral drágább a hétfői NYMEX-zárónál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta kedd reggel hordónként 63,86 dollár volt a legközelebbi, novemberi határidőre a Londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE), 7 centtel olcsóbb a hétfői zárónál.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.