Gazdaság

Esnek az olajárak

Hétfő reggel a kőolaj ára tovább csökkent a szabadpiacon, miután a Rita hurrikán a jelek szerint elkerülte a texasi olajipari létesítményeket.

A hétfőn megjelent statisztika szerint a világ második importőr országa, Kína augusztusban 6 százalékkal kevesebb kőolajat importált, mint egy évvel ezelőtt: ez erőteljes jelzés a piacnak, hogy a világfogyasztás általában is kisebb lesz a közeljövőben, mint korábban várták.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, novemberi határidőre közép-európai idő szerint hétfő reggel hordónként (159 liter) 63,46 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 73 centtel olcsóbb a pénteki New York-i zárónál.

Az ólmozatlan normálbenzin a legközelebbi, októberi határidőre hétfő reggel gallononként (3,78 liter) 1,9090 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,1766 dollárral olcsóbb a pénteki NYMEX-zárónál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta hétfő reggel hordónként 62,76 dollár volt a legközelebbi, novemberi határidőre a Londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE), 68 centtel olcsóbb a pénteki zárónál. Hajnalban előbb 93 centtel, majd 74 centtel volt olcsóbb a pénteki zárónál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik