Gazdaság

Költségvetési aggodalmak tovább gyengítik a forintot

Tovább gyengült a forint pénteken reggel a bankközi devizapiacon, az euróval 248,25/35 forinton kereskedtek, míg csütörtökön délután 247,80/85 volt az árfolyam. A forint 17 bázisponttal 12,06 százalékra gyengült a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán.

A költségvetéssel kapcsolatos aggodalmak továbbra is meghatározóak a piacon, a forint napok óta tartó erőteljes gyengülését ezzel magyarázzák a kereskedők.

Az euró árfolyama a nyitás után már elérte a 248,50 forintot, amit a kereskedők újabb ellenállási pontként említenek, amelynek áttörése után további erőteljes forintgyengülést valószínűsítenek.

A dollár is több mint egy forintot erősödött, részben az euró/dollár árfolyamváltozás miatt. Az amerikai devizát reggel 204,85/95 forinton jegyezték, szemben a csütörtök délutáni 203,65 forinttal.

A bankközi forintpiacon az egynapos kamatok továbbra is magasan vannak, mivel az árakat felnyomta az adófizetést követő likviditás szűke. Az overnight kamat reggel 6,90 százalékon állt, míg a tomnext árakat árnyalatnyival lejjebb, 6,70/90 százalékon jegyezték a bankok. A kamatok egy hónapig a 6 százalékos jegybanki alapkamat körüli szinten vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik