Gazdaság

Csütörtökön is drágul az olaj

A Rita hurrikán a hét végén éri el Texast. Ott szerdán hat olajfinomítót zártak be jó előre, ezzel már az amerikai finomítókapacitásnak a 14 százaléka hiányzik, mert az előző, Katrina hurrikán által augusztus végén okozott károk miatt még más üzemek sem termelnek.

A drágulást azonban fékezte, hogy az amerikai energiaügyi minisztérium szerdai jelentése szerint az Egyesült Államok stratégiai tartalékai a múlt héten nőttek benzinből, habár az elemzők csökkenést vártak.

Szaúd-Arábia felajánlotta, hogy nyugati cégekkel közös beruházásokban építsenek új finomítókat, összesen napi többmillió hordós kapacitással, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Államokban. A szaúdi külügyminiszter azt mondta, hogy mostanában szállítsanak bár akármennyi kőolajat a termelők – amit meg is tesznek -, az árak nem fognak csökkenni, amíg a feldolgozás szűk keresztmetszetei nem enyhülnek.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, novemberi határidőre közép-európai idő szerint csütörtök reggel hordónként (159 liter) 67,82 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 1,02 dollárral drágább a szerdai New York-i zárónál.

Az ólmozatlan normálbenzin a legközelebbi, októberi határidőre csütörtök reggel gallononként (3,78 liter) 2,1200 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,0669 dollárral drágább a szerdai NYMEX-zárónál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta csütörtök reggel hordónként 65,54 dollár volt a legközelebbi, novemberi határidőre a Londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE), 81 centtel drágább a szerdai zárónál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik