Gazdaság

Élénkül az APEH: egyre több eljárást indítanak

admin
admin

2005. 09. 21. 09:11

Az APEH területi igazgatóságai idén 8 hónap alatt már 4560 törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett, míg 2004-ben összesen 5889 esetben indítottak eljárást – írta a Világgazdaság.

Az adóhatóság abban az esetben indít törvényességi felügyeleti eljárást, ha egy cég nem tett eleget adózási kötelezettségeinek, és bejegyzett székhelyén nem található, illetve ha képviselőjének lakhelye, tartózkodási helye nem ismert. Ilyenkor az APEH cégbírósághoz fordul az eljárás lefolytatása érdekében.

Az elmúlt fél évben a cégbíróságok több, mint 13 ezer ilyen üggyel foglalkoztak. A Fővárosi Cégbíróság tapasztalatai szerint az APEH alaposan tájékozódik az esetekről, különösen olyan cégek ügyében, ahol a képviselő nem található. Ezekben az esetekben legtöbbször a cégbíróság sem találja meg a társaságokat.

Amennyiben mégis megtalálják a céget, akkor annak helyre kell állítania törvényes működését. Emellett a cégbíróság maximum tízmillió forintos bírságot helyez kilátásba a társaság számára. Ha mindez nem vezet eredményre, a hitelezők védelmében, a Cégközlönyben bejelentik és megindítják a cég törlésére irányuló eljárást. Ha erre a felhívásra nem érkezik bejelentés a cég adatait illetően és a közhiteles nyilvántartásokból sem derül ki semmi, határoznak a törlésről, illetve ha vagyona van a cégnek, akkor a felszámolásról. Ahhoz, hogy a cégjegyzék hiteles legyen, – figyelembe véve a forgalom biztonságához fűződő érdekeket –, bárki bejelentheti a cégbíróságnak, hogy fennáll valamely társaság törlésének feltétele.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.