Gazdaság

A kényszervállalkozó evásoknak nem éri meg az ekho

admin
admin

2005. 09. 21. 09:54

Az új közteherviselési forma, az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás (ekho) a Világgazdaság számításai szerint nagyjából 25 százalékos jövedelemcsökkenést eredményez.

A kormány által hétfőn benyújtott törvényjavaslat értelmében FEOR szám alapján meghatározott huszonöt szakmában dolgozók jövőre jogosultak lesznek a közterheket az ekho alapján megfizetni. Ez leginkább a különböző művészeti ágakban, illetve a médiában dolgozókra vonatkozik. Csakhogy az ekhora áttérni nagyjából negyedével kevesebb bevételt jelentene. A törvényjavaslat lehetővé teszi ugyan az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) és az ekho párhuzamos alkalmazását, de a színlelt szerződésekkel dolgozókat gyakorlatilag rákényszeríti az ekho választására.

Szeptembertől már büntetőjogi következményekkel járó színlelt szerződéseket következő év júniusától az állami hatóságok munkaviszonnyá minősíthetik át, a munkát a munkaviszonyra jellemző feltételekkel végző vállalkozó esetében. Ez a kifizető és a magánszemély számára az elmaradt adó- és járulék terhek megfizetésével jár. Ahhoz, hogy a színlelt szerződéssel dolgozók elkerüljék az így még súlyosabb veszteséget, át kell térniük az ekho-ra, különben kitennék magukat a színlelt szerződésekkel járó veszélyeknek.

Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke szerint az ekho-nak a törvényjavaslatban meghatározott formában történő szabályozása túl bonyolult, átláthatatlan, nem illeszkedik harmonikusan az adójogszabályokhoz, így rengeteg vita alapjául szolgálhat a jövőben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.