Gazdaság

A BAMOSZ üdvözli a negyedik pillért

admin
admin

2005. 09. 21. 09:37

A befektetési alapkezelők örvendetesnek tartják az új nyugdíjelőtakarékossági számla bevezetését, de a tervezett adóváltoztatásokat illetően felhívják a figyelmet a különböző megtakarítási formákat kezelő intézmények közötti versenysemlegesség szükségességére.

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ), mint a koncepció egyik kidolgozója, üdvözli a nyugdíjelőtakarékossági számlával kapcsolatosan bejelentett kormányzati szándékot – írja lapunkhoz eljuttatott közleményében a szervezet. A számla a nyugdíjcélú öngondoskodás fontos kiegészítő elemévé válhat a jövőben.

A BAMOSZ – a korábbiakhoz hasonlóan – fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a nyugdíjelőtakarékossági számla szerepe kiegészítő és nem helyettesítő. Ezért, míg üdvözli a BÉT előterjesztésben szereplő egyéb elemek kormány általi elfogadását is, és tudomásul veszi a tőkejövedelmek bejelentett megadóztatására vonatkozó döntéseket is, felhívja a figyelmet, hogy eközben lehetőleg ne történjenek visszarendeződésre utaló lépések az öngondoskodást és a hosszú távú megtakarításokat befolyásoló szabályozásban.

Az önkéntes pénztári befizetésekre vonatkozó kedvezmények csökkentése és más kedvezményekkel való összevonása, mind egyéni, mind munkáltatói oldalon, veszélyeztethetik ezen szektor további fejlődését. A kollektív, hosszú távon tartott befektetési formák (nyugdíjpénztár, életbiztosítás, befektetési alap) adóelbírálásának lebegtetése sem segítik elő a megtakarítások növekedését.

A BAMOSZ javasolja, hogy a hosszú távú és a kollektív megtakarítási formákat a kormányzat továbbra is kedvezményekkel ösztönözze, és ezt a termékekkel és nem a kibocsátókkal összefüggésben, a versenysemlegesség elvének betartásával szabályozza.

A BAMOSZ ezért hasznosnak tartja, ha a kormány a tőkepiaccal történő együttműködés deklarált szándékával összhangban folytatni fogja a szakmai egyeztetéseket a lakossági öngondoskodást erősítő lépések meghozatalában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.