Gazdaság

19,6 százalékkal nőtt az építőipari termelés

Az építőipari termelés volumene 2005 júliusában a kiigazítatlan adatok szerint 18,1 százalékkal, munkanaptényezővel kiigazítva 19,6 százalékkal nőtt 2004 júliusához képest. A termelés az év első hét hónapjában 14,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a KSH gyorsjelentése szerint.

A legnagyobb építőipari al-ágazat, a szerkezetkész épület és egyéb építmény építése, júliusban 32,5 százalékkal, évkezdettől 23,8 százalékkal emelkedett. A növekedés továbbra is elsősorban az út- és autópálya-építési munkáknak köszönhető. Az épületgépészeti szerelés termelése júliusban 2,4 százalékkal csökkent az előző évi magas bázishoz viszonyítva, az év első hét hónapjában pedig 7,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A befejező építés termelése júliusban 14,8 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Az építményfőcsoportok közül az épületek építése júliusban 17,4 százalékkal, az első hét hónapban 7,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az egyéb építmények építésének bővülése júliusban is folytatódott: 18,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit; évkezdettől számítva pedig 26,7 százalékos volt a növekedés.

Az építőipari termelés 2005 első hét hónapjában a Közép-Dunántúl kivételével valamennyi régióban emelkedett. A legnagyobb mértékben, 17,9, illetve 15,9 százalékkal a közép-magyarországi és az észak-alföldi székhelyű szervezetek növelték termelésüket.

Az építőipari vállalkozások július végi szerződésállománya egyötödével volt magasabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek szerződésállománya 14,5 százalékkal, az egyéb építményeké – az autópálya- és autóút-építésekre még 2004-ben megkötött nagyértékű szerződéseknek köszönhetően – 21,5 százalékkal emelkedett. A júliusban kötött szerződések volumene 9 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére 19,5 százalékkal, az egyéb építmények építésére 0,9 százalékkal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint 2004. júliusban. Az épületekre kötött új szerződések növekedése néhány, nagyértékű épület – egyetemi épületek, lakópark, illetve szálloda – építésére kötött szerződésnek köszönhető. Az év első hét hónapjában az építőipari vállalkozások összesen 11,6 százalékkal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban.

2004 júliusához képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 3,3 százalékkal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 3,6 százalékkal emelkedtek. Az építőipari árak az előző havinál 0,8 százalékkal voltak magasabbak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik