Gazdaság

Juhász: százmillióval kevesebbet kapnak az önkormányzatok

Nagy port kavart a BM politikai államtitkára, aki bejelentette: százmilliárd forinttal kevesebb lesz az önkormányzatok pénze a jövő évben.

Megütközést és káoszt okozott Juhász Gábor, a Belügyminisztérium politikai államtitkára, aki csütörtökön a Heves megyei Bélapátfalván, miután polgármestereknek tartott előadást, az MTI-nek azt mondta: mintegy százmilliárd forinttal csökken az önkormányzatok költségvetése jövőre az adók mérséklése miatt.

Juhász arra hivatkozott, hogy a számítások szerint mintegy 300 milliárd forinttal csökkennek az állami bevételek, így apadnak az elosztható források is, ez pedig nem csupán a központi államigazgatást, de a helyi közigazgatást is érinti.

Azt valószínűleg Juhász maga sem gondolta, hogy bejelentése mekkora vihart kavar. Először Kovács Zoltán, az Országgyűlés önkormányzati bizottságának fideszes elnöke reagált: “A bejelentéssel világossá vált az eddig titkolt szándék, hogy ismét az önkormányzatokon, a kisebb településeken élő embereken fog spórolni a kabinet, amelynek kontárkodó, eredménytelen ténykedése következtében a tönk szélére került a hazai önkormányzati rendszer.”

Ezt követően Gémesi György, az MDF elnökségi tagja – gödöllői polgármester – is felháborodásának adott hangot. Azt nyilatkozta: “Minősíthetetlen és elfogadhatatlan Juhász Gábor bejelentése, és mindez megkérdőjelezi a miniszterelnök szavahihetőségét is, hiszen néhány hónappal ezelőtt Gyurcsány Ferenc kijelentette: ha több nem is, kevesebb sem lesz az állami támogatás a feladatok ellátására. Gémesi szerint az újabb 100 milliárdos elvonás alapjaiban rengeti meg a magyar önkormányzati rendszert.

Kormányzati oldalon is komoly fejtörést okozott Juhász Gábor bélapátfalvi bejelentése. Információink szerint Lamperth Mónika belügyminiszter, Kiss Péter kancelláriaminiszter és Gyurcsány Ferenc is “elővette” meggondolatlan és alaptalan nyilatkozata miatt.

A százmilliárdos elvonás ugyanis súlyos tévedés. A mértéket tekintve mindenképpen, de még azt sem lehet tudni, hogy elvonás lesz. Juhász Gábor ugyanis nem közölte – még ha igaz is lenne a százmilliárddal kisebb költségvetés -, hogy ennek mi a belső tartalma. Valószínűleg nem elvonásról, sokkal inkább racionálisnak tűnő átcsoportosításról van szó. A szociális tárcánál például kérdésünkre megerősítették, hogy 46 milliárd forint, amit gyermekvédelmi támogatásként az önkormányzatok fizettek ki, tehát az ő költségvetésükben volt, beépül a családi pótlékba, és így átkerül az illetékes minisztérium költségvetésébe. Az önkormányzatoknak tehát nemcsak a kerete, a kiadása is csökken. A tárcánál ugyanakkor elmondták, hogy az önkormányzatok különféle szociális célokra mintegy 30 milliárd forinttal többet kapnak, mint eddig. Egy másik tétel: az áfacsökkentés mértékével bizonyosan szűkebb lesz az önkormányzatok kerete. De a terheik is. A költségvetési számok egyébként még nem véglegesek.

Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) főtitkára lapunknak azt nyilatkozta: súlyos felelőtlenségnek tartja Juhász Gábor nyilatkozatát. Az önkormányzati szövetségek mindazonáltal hétfőn tárgyalnak a helyzetről, s bíznak abban, hogy Gyurcsány Ferenc, ígéretéhez híven, tárgyal majd velük a költségvetésről.

Ha létrejön is a találkozó, a felbolydult helyzetben ez csak kármentés lesz, amire már nem először van szükség Juhász Gábor ténykedése nyomán, aki akkor került a BM-be, amikor Gyurcsány Ferenc átvette a kormányfői posztot Medgyessy Pétertől. Nyílt titok volt ugyanis, hogy Gyurcsány nem akarta megtartani tisztségében Lamperth Mónika belügyminisztert, de – egyrészt azért, mert Lamperth elismert személyiség az MSZP-ben, másrészt Lendvai Ildikó és Szekeres Imre személyes közbenjárása miatt – a helyén tartotta, de úgy, hogy mellé tette politikai államtitkárként a “megbízható” Juhászt. A valóságban Juhász többször is káoszt okozott. Juhász, úgy tudjuk, visszatérően meg akarja előzni bejelentéseivel a belügyminisztert, így tett most is. Csakhogy nem volt tisztában azzal, hogy a “százmilliárdos elvonásnak” mi a valódi tartalma.

Tegnap számos alkalommal kerestük a politikai államtitkárt telefonon, de nem jártunk sikerrel. Egy munkatársa azt ígérte, félóra múlva elérjük Juhász Gábort. Az államtitkár utóbb a készüléket átirányította, az a titkárságán csöngött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik