Gazdaság

Még 7-8 év a magyar euró

A piac számára már eddig is köztudott volt, hogy a magyar kormány könyvelési trükkjéből baj lehet, ezért a Veres-Almunia találkozó utáni sajtótájékoztatón elhangzott bejelentés nem vont drasztikus piaci reakciót maga után. Eladási hullámtól a FigyelőNet által megkérdezett elemzők nem tartanak ugyan, de úgy vélik: a magyar euróra még 7-8 évet várni kell.

A FigyelőNet által megkérdezett makroelemzők elmondása szerint a piac reggel még ugyan kissé ideges volt Joanqín Almunia, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris politikáért felelős tagja, valamint Veres János pénzügyminiszter bejelentése miatt, de a további egyeztetések hallatán enyhült a feszültség: a forint gyengült, a hozamok emelkedtek.

A közös sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az autópálya építés költségei az unió véleménye szerint részei a közkiadásoknak, ezért az eredményszemléletű államháztartási hiány 0,8-1,3 százalékponttal nőhet. A FigyelőNet által megkérdezett elemzők úgy vélik: a bejelentésre a piac azért nem nagyon reagált, mert az unió által citált érvek ismertek voltak.

A lapunk által megkérdezett elemzők abban is egyetértettek, hogy az euró 2010-es hazai bevezetése csúszhat: szerintük a 2012-2013-as határidő racionálisabbnak látszik. Úgy vélik, az egyre bizonyosabb késlekedés nyomán nem kell arra számítani, hogy a befektetők szabadulnának magyarországi érdekeltségeiktől.

Barcza György, az ING elemzője szerint a legfontosabb a 2006-os év gazdasági teljesítménye lesz, hiszen a költségvetési kozmetikázás hatása inkább akkor érezhető majd, a következő ciklus kormányának pedig nagyon nehéz helyzete lesz, hiszen az esetleges megszorítási intézkedéseket neki kell majd meghoznia. Barcza azt sem tartotta kizártnak, hogy a jövőre akár 1500 milliárd forintos hiány is jelentkezhet. A magas deficittel egyébként már 1999 óta nem kezdünk semmit, melynek egyre elkerülhetetlenebb hatása akár sokkoló is lehet a társadalomra, hiszen egy évtizede elhitetik az emberekkel, hogy megengedhetjük magunknak az adócsökkentést és egyéb kedvezményeket – jegyezte meg az ING vezető elemzője.

Az EU részéről most kapott kritika beigazolta, hogy a könyvelési trükközés nem vezet eredményre. Ez a bejelentés arra mutatott rá, hogy a hiány folyamatosan GDP 6 százaléka körül van, azaz ezen a téren nem történt meg a konvergenciaváltás – mondta Török Zoltán, a Reiffeisen Bank elemzője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik