Gazdaság

Estek az olajárak

Péntek reggel óvatosan tovább olcsóbbodott a kőolaj a szabadpiacon, arra a spekulációra, hogy a magas árak hosszabb távon a kereslet érezhető csökkenéséhez vezetnek. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) után csütörtökön az OPEC is csökkentette a világkereslet növekedésére szóló előrejelzését.

A szerdai áremelkedéshez vezető ijedtség – amit az okozott, hogy az amerikai stratégiai tartalékok a múlt héten erősen apadtak – elmúlt, mert a tartalékok visszaesését a piacon a Katrina hurrikán következményeivel összefüggő, átmeneti fejleménynek tartják. Nem rendítette meg a piacot az sem, hogy az OPEC vezetői általában ellenzik a szervezet elnökének javaslatát a termelés napi 500 ezer hordós növelésére a hétfőn esedékes OPEC-értekezleten; az OPEC-országok illetékes miniszterei többnyire úgy vélik, hogy a kőolajkínálat jelenleg is meghaladja a keresletet. Az OPEC főtitkára a maga részéről úgy nyilatkozott, hogy a nyersolaj ára a belátható jövőben magától is hordónként 40-60 dollár között stabilizálódik.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, októberi határidőre közép-európai idő szerint péntek reggel hordónként (159 liter) 64,50 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 25 centtel olcsóbb a csütörtöki New York-i zárónál.

Az ólmozatlan normálbenzin a legközelebbi, októberi határidőre péntek reggel gallononként (3,78 liter) 1,8830 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,0157 dollárral olcsóbb a csütörtöki NYMEX-zárónál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta péntek reggel hordónként 63,50 dollár volt a legközelebbi, novemberi határidőre a Londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE), 16 centtel olcsóbb a csütörtöki zárónál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik