Gazdaság

MFB-hitel a Parmalat vevőjének

Jóváhagyta az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) igazgatósága a debreceni székhelyű Alföldi Tej (AT) Kft. beruházási, áfafinanszírozási és tartós forgóeszköz iránti hitelkérelmét – tudta meg a Világgazdaság.

Az AT az MFB-s forrásokat a felszámolás alatt lévő székesfehérvári Parmalat megvásárlására és működtetésére fordítja. A hitel nagyságát mindkét fél üzleti titokként kezeli, de egyes információk szerint több milliárd forintot tesz ki. A hitelmegállapodás aláírása attól függ, teljesíteni tudja-e a kft. a szerződéses MFB-feltételeket.

A felszámoló és az AT várhatóan csütörtökön írja alá a Parmalat adásvételi szerződését – mondta Mélykúti Tibor, a cég ügyvezetője. A debreceni társaságnak – foglalóként – ki kell egészítenie a százmillió forintos bánatpénzt a vételár 20 százalékára. A Parmalatot október 31-ig kell átvennie, és készletleltárt is kell készítenie. Az AT a Parmalat tárgyi eszközeit és ingatlanait legfeljebb 1,8 milliárd forintért veszi meg – erősítette meg a lap értesüléseit az ügyvezető. A készletek valós értéke egyelőre nem ismeretes. A kft. az adásvétel érdekében augusztus elején 500 millió forintos tőkeemelésről határozott, amelyből a Parmalatra mintegy 430 milliót akar fordítani. A saját erőre és a hitelre egyaránt szükség van a tranzakcióhoz. A társaság költségcsökkentő fejlesztéseket is végre kíván hajtani Székesfehérváron.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik