Gazdaság

8,4 százalékkal bővült az ipari termelés

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2005 júliusában 5,8 százalékkal, míg munkanaphatástól megtisztítva 8,4 százalékkal nőtt. A termelés volumene az év első hét hónapjában 5,9 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és a munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index júliusban 1,2 százalékkal emelkedett.

2005 első hét hónapjában az ipari export 9,5, júliusban 8,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az év hetedik hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel 42 százalékát képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 12,9 százalékkal bővült.

Az ipar január–júliusi és júliusi belföldi értékesítése egyaránt 3,2 százalékkal nőtt az egy évvel azelőttihez képest.

2005 júliusában a feldolgozóipar termelése 5,8 százalékkal emelkedett, míg a bányászaté 12 százalékkal csökkent 2004 azonos hónapjához viszonyítva. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye 4,3 százalékkal bővült.

Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 22 százalékkal, a kisebb súlyú egyéb nemfém ásványi termék gyártása nőtt, elsősorban a nagyarányú útépítéseknek köszönhetően. Továbbra is számottevő növekedés figyelhető meg a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (19,7 százalék).

Kisebb mértékű visszaesés figyelhető meg a feldolgozóipari termelés több mint egynyolcadát képviselő élelmiszer, ital és dohány gyártásában (4,6 százalék), valamint a csekély súlyú fafeldolgozásban (4,4 százalék). Az ágazatok közül legnagyobb mértékben, 19,7 százalékkal a textília, textiláru alág termelése csökkent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik