Gazdaság

Változik a műalkotások jogdíja

admin
admin

2005. 09. 14. 08:06

Napirenden van a szerzői jogi törvény módosítása, s ennek részeként az alkotások után fizetendő szerzői jogdíjak kiszámítási módja. Egy uniós irányelv miatt is szükséges a változtatás.

Januártól a jelenlegi általános öt százalék helyett a vételár arányában, degresszív kulcsrendszer szerint fizetendő a képző- és iparművészeti alkotások után járó szerzői díj a szerzői jogi törvény napirenden lévő módosítása értelmében – írja a Világgazdaság. A tarifa nem haladhatja meg a 12 500 eurónak megfelelő forintösszeget, nem kell viszont jogdíjat fizetni ötezerforintos vételár alatt. A jogi szakemberek szerint a leendő szabályozás a jelenleginél kedvezőbb fizetési kötelezettséget ró a műkereskedőkre, és az is remélhető, hogy nem módosítja jelentős mértékben a piacot – tájékoztatta a lapot Gyenge Anikó, az igazságügyi tárca munkatársa.

A mostani szabályozást a 2001-es uniós irányelv követeli meg. Ez az irányelv kötelezővé teszi valamennyi tagállam számára a követő jog bevezetését. Angliában és Ausztriában például hiányzik, s ez óhatatlanul befolyásolja az uniós műkincspiacot. A cél ennek a piaci eltolódásnak a kiegyensúlyozása. Mivel pedig 2006-tól uniószerte él majd ez a jogintézmény, így nemigen fogadható el az a gyakori műkereskedői érv sem, hogy a követő jog miatt máshová koncentrálódik a piac.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.