Gazdaság

Túlbürokratizált a gazdaság

Bürokratikus előírásoktól gúzsba kötött gazdaság képét mutatja Magyarország a Világbank legújabb felmérésében.

A Világgazdaságban idézett tanulmány szerint Magyarországon kétszer olyan nagy a cégalapítás átlagos időigénye (38 nap), mint a fejlett országokat tömörítő OECD-térség átlagában. A hazai cégek hivatali kínjai azonban távolról sem korlátozódnak a cégalapításra. A különféle működési engedélyek beszerzése is sokkal több, hosszabb és költségesebb ügyintézést igényel, mint az OECD átlagában. A Világbank által mintaként használt képzeletbeli építőipari cégnek egy standard méretű és felszerelésű raktár megépítéséhez 25-féle hatósági engedélyezési lépést kell megtennie Magyarországon, míg az OECD átlaga csak 14-féle eljárás. Idehaza az eljárások összesített időigénye 213 nap, szemben a 150 napos OECD-átlaggal. Különösen riasztó emellett az ügyintézés drágasága.

Lesújtó adatok szerepelnek hazánkról a Világbank felmérésében az üzleti tevékenység átláthatóságát illetően is. A fontos vállalati döntések nyilvánosságra hozatalának kötelezettségét és a menedzsment ellenőrizhetőségét illetően Magyarország pusztán egy pontot kapott a lehetséges 10-ből, míg az OECD-átlag 6. Mindezen túl hazánkban még az üzleti tevékenység befejezése is nehezebb, mint Nyugaton – egy cég felszámolása átlagosan két évig tart, és a felszámolás költsége a megmaradt eszközérték 14 százalékát viszi el, az OECD-átlag hasonló mutatója pedig csak másfél év és 7,6 százalék.

A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy az üzleti környezet bizonyos elemei hazánkban viszonylag kedvezőek. Magyarországon könnyebb felvenni és elbocsátani munkásokat, mint az OECD átlagában. Nem rosszabbak idehaza a hitelfelvételi lehetőségek, mint Nyugaton, és némileg olcsóbban lehet kikényszeríteni egy üzleti szerződés betartását a bíróságon, mint az OECD-térség átlagában.

Ennek ellenére a Világbank felmérése szerint az EU-n belül csak Görögországban, Szlovéniában és Olaszországban boldogulnak nehezebben a vállalkozások, mint Magyarországon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik