Gazdaság

Ezermilliárdos turizmusfejlesztési stratégia

A jövő héten kerül a kabinet elé a Nemzeti turizmusfejlesztési stratégia. A program megvalósításához közel ezermilliárd forint szükséges. Az anyagban kiemelt helyen szerepel a főváros, a Balaton, valamint a gyógyfürdők fejlesztése – írja a Világgazdaság.

A jövő héten terjeszti a kormány elé a Nemzeti turizmusfejlesztési stratégiát (NTS) Kolber István. A regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter a lapnak elmondta: a szakma képviselői által készített anyag a fejlesztés irányát határozza meg a következő években. Az ágazat fontosságával kapcsolatban hangsúlyozta: a turizmus kiemelt helyet kapott a II. Nemzeti fejlesztési tervben is.

Az NTS megvalósítására az anyag készítői közel ezermilliárd forintot jelöltek meg, még márciusban. Az NTS készítői korábban úgy kalkuláltak, hogy az EU-tól 2005 és 2013 között közel 185 milliárd forintra számíthatnak. A célelőirányzatokból, a hazai társfinanszírozásból, a regionális turisztikai intézményrendszer forrásaiból, s az önkormányzatoktól pedig ezalatt 226,6 milliárd forint juthat a tervezett fejlesztésekre. A programot döntően a magánszférának kellene finanszíroznia – az NTS szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik