Gazdaság

Uniós szarvasvadászat

Az uniós tagság jót is, rosszat is hozott a magyar vadászoknak, de Pechtol János, az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnöke, a Magyar Vadászkamara főtitkára a tavalyihoz hasonló, vagy mégjobb szezonra számít.

Pechtol arról beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy nehéz esztendőket tudhat maga mögött a vadásztársadalom. Csökkent az apróvad-állomány, jelentősen esett a vadhús ára a nemzetközi piacokon. Az utóbbi években a külföldről érkező vadászok is elmaradtak ugyanis a korábbi nulla százalékos kulccsal ellentétben, az EU-csatlakozás óta meg kell fizetniük a huszonöt százalékos áfát. Mióta azonban a vadásztársaságok és a szervező irodák átvállalták az áfateher egyharmad-egyharmad részét a korábban elpártolt külföldi vadászok ismét kezdenek visszaszivárogni. A főtitkár a jövő évi áfacsökkentés miatt növekvő vendégforgalomra és bevételre számít.

Két esztendő után a tavalyi év volt az első, mikor pozitív mérleggel, 146 millió forint nyereséggel zárt a vadgazdálkodási ágazat. A külföldről érkezők bérvadásztatásából öt és fél milliárd, a kapcsolódó szolgáltatásokból 472 millió forint folyt be a kasszába. A magyarok esetében ez az összeg kétmilliárd, illetve 424 millió forint volt a statisztikák szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik