Gazdaság

Állampapírt dobott piacra a jegybank

Portfólió-tisztítási céllal hosszú lejáratú magyar államkötvényeket értékesít a Magyar Nemzeti Bank - mondta az MTI-nek Missura Gábor, a jegybank szóvivője kedden, megerősítve, a bankközi piacról származó értesüléseket.

A szóvivő elmondta, az MNB naponta kis tételeket dob a piacra kötvényekből és alkalmazkodik a piaci viszonyokhoz, mert el szeretné kerülni azt, hogy a portfólió-tisztítási célzatú akciója befolyásolja a piacot.

A szóvivő arról nem kívánt nyilatkozni, hogy milyen mennyiség van az MNB portfóliójában az értékesítésre felkínált államkötvényekből, amelyek 2003-ban kerültek a jegybankhoz. “Ez elenyésző része az ebből a papírból kibocsátott mennyiségnek” – mondta Missura Gábor. Elmondta azt is, hogy az értékesítésről tájékoztatták az Államkincstárt és az elsődleges állampapír-forgalmazókat.

Az MTI piaci forrásokból úgy tudja, hogy az MNB a 2014/C államkötvény-készletét dobta piacra. A piacon 15 milliárd forintra taksálják az MNB készletét ebből a kötvényből, s 1-2 milliárd forintra becsülik a kedden eladott mennyiséget.

A piacon emlékeztetnek arra, hogy a 2014/C államkötvényből 2003. nyarán vásárolt a jegybank a forint elleni spekuláció letörésére a júniusi 3 százalékpontos jegybanki kamatemelés után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik