Gazdaság

Jövőre drágul a cigaretta

Nem tűnik lefutottnak a cigaretta jövedéki adójának 7,5 százalékos emelése, a gyártók – érdekvédelmi szervezetükön keresztül – ugyanis még tárgyalnak a kormányzattal a közteher jövő évi alakulását illetően – írja a Napi Gazdaság.

A kormány adócsomagja szerint ilyen mértékű adóemelés átlagosan 6,8 százalékkal növelheti a hazai cigaretták fogyasztói árát. A kisebb gyártók ennek megfelelő adónövekedéssel számolnak, ám a lap információi szerint a legnagyobbak lobbierején múlhat, mennyivel kell majd többet fizetni jövőre a cigarettáért.

A nagyok lobbija vélhetően nem csak az adóemelésekre koncentrálódik. Patai András, a Magyar Dohányipari Szövetség főtitkára ugyanis néhány nappal ezelőtt egy dohánytermelői konferencián azt hangsúlyozta: el kellene gondolkodni a derogációs időszak 2011-re történő kitolásán. Magyarország 2008-ig kapott haladékot, hogy a cigarettatermékek jövedéki adóját az uniósra, vagyis ezerszálanként 64 euróra, dobozonként tehát átlagosan 320 forint körüli szintre emelje. Ehhez 2008-ra a közkedvelt márkák árának 560 forintra kellene emelkedniük, miközben ezen termékek ára jelenleg átlagosan 400 forint körül mozog.

Az árak növekedése a feketepiac élénkülésével jár. Az elmúlt időszak drasztikus jövedékiadó-növekedése miatt a legális piac 6 milliárd szállal csökkent, az idén 13,5 milliárddal számolnak. A megfigyelők 4-6 milliárd szálas feketepiacról beszélnek, amely alaphangon 40-50 milliárd forintos adóbevétel-kiesést jelent, mások viszont a 75 milliárdos kárt sem tartják kizártnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik