Gazdaság

A számmisztika a tőzsdére is hat?

Ha péntek, akkor száguldás, ha hétfő, akkor fontos hírek: most például a régió legnagyobb kibocsátására és a török Tüpras-privatizációra kell figyelni.

A múlt hetet ismét emelkedéssel zárta a Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe, a BUX, köszönhetően az index pénteki szárnyalásának. Lassan kezd hagyománnyá válni, hogyha péntek, akkor száguldás.

A BUX a múlt hét pénteken 730 pontot emelkedett, az azt megelőző pénteken pedig 517 pontot. Talán csak a számmisztikuson találnak arra magyarázatot, hogy minek köszönhetőek ezek a lendületes szeptemberi hétzárások, de talán a befektetőket ez nem is érdekli mindaddig, amíg az irány kitart.

A múlt hét két napból állt. Először a BUX hétfőn esett egy nagyot, ezt azonban mindenki letudta azzal, hogy biztos az amerikai szünnap miatt történt. Másnap viszont a piac nem korrigálta az esést, sőt egymást követő három nap is gyakorlatilag változatlan maradt az index értéke. Amikor pedig már úgy tűnt, hogy unalomba fullad a hét, akkor jött a péntek mindent elsöprő tőkebeáramlása. Nem vállalati hír, nem elemzői kommentár vezetett a 3,3 százalékos emelkedéshez, hiszen vettek a külföldi befektetők mindent. Új csúcson zárt az OTP és a Richter Gedeon is.

A múlt hét sztárjai

Az abszolút sztár az OTP volt. A piac lélegzetvisszafojtva várta, hogy mikor lesz képes a bankpapír áttörni a 8000 forintos szintet zárásban is, de még csütörtökön is csak 7998 forintig jutott. Pénteken azonban már nem hagyott a piac kétséget és a lélektani határ áttörése hatalmas emelkedéshez vezetett. Az OTP végül 8300 forinton zárt, ami 3,8 százalékos egynapi emelkedésnek felel meg. Azonban a többi blue chip sem lógott ki jelentősen a sorból, például a Mol 4 százalékot meghaladó mértékben erősödött.

A lengyeleken a magyarok szeme…

Az előttünk álló héten nem kell péntekig várni, hogy történjen valami. Vélhetően két fontos nemzetközi esemény is befolyásolni fogja a hazai árfolyamalakulást és érdekes módon, mind a kettő hétfőn délben, és az olaj-, illetve gáziparban várható. Tőlünk északra, Lengyelországban hétfőn zárul az idei év legnagyobb regionális részvényértékesítése. A PGNiG (ejtsd: pegenyige) mintegy 1 milliárd dollár (200 milliárd forint) értékű részvénypakettjét értékesíti a lengyel állam az HSBC és az ING szervezésében.

A PGNiG-re a hírek szerint hazánkból is nagy az érdeklődés és sok egyéni befektető fantáziáját mozgatta meg a lehetőség. Azonban valószínűleg nem lesz könnyű allokációhoz jutni, ugyanis a lengyel lapok már napok óta arról cikkeznek, hogy jelentős túljegyzés fogja jellemezni a részvénykibocsátást.

…és a törökökön

A másik olajipari esemény a török Tüpras privatizációs eredményhirdetése lesz. Őszintén sajnáljuk, hogy információink szerint a parlamentben nem fogható a török állami TV adása, mert akkor ízelítőt kaphatnának a hazai honatyák arról, hogy mi is az a transzparens vállalatértékelés. A TV ugyanis egyenes élő adásban fogja közvetíteni a Tüpras-értékesítés utolsó szakaszát. A nyolc pályázó aukciós vetélkedőn fog részt venni és aki a legnagyobb számot mondja, azé lesz a Tüpras 51 százaléka. Nem lesz lehetőség csúszópénzre, nem lesz trükkös pályázatkiértékelési rendszer (lásd Máv) ellenben a szegény vevőt alaposan ki fogják fosztani, ugyanis az egész egyetlen dologra van kihegyezve. Az elképzelhető legmagasabb értékesítési ár elérésére.

A pályázók között van a Mol is, amelyik biztosan nagyon készül az eseményre, és a Tüpras jól bele is illene az elképzelésekbe, csakhát itt már minden ár kérdése, így a siker esetére is nehéz megbecsülni a piaci reakciót.

Jó a nemzetközi hangulat

A nemzetközi piacokon is jó hetet tudhatnak maguk mögött a befektetők. A vezető amerikai indexek 2 százalék körüli mértékben emelkedtek. Meglepő, hogy amióta Katrina lecsapott, az indexek folyamatosan emelkednek. A befektetők abban reménykednek, hogy a piac által tanúsított módon a gazdaság sem sínyli meg az Egyesült Államok történetének egyik legsúlyosabb természeti katasztrófáját. A héten már érkeznek olyan makrogazdasági adatok, amelyek segíthetnek ezt megítélni. Ezek közül a legfontosabb a pénteken publikálandó szeptemberi fogyasztói hangulat index, amelyet a Michigan Egyetem publikál, és amely esetében egy jelentős esésre számítanak 89,1-ről 86,5-re a hurrikán miatt.

Azonban lesznek más fontos makroszámok is. Rögtön kedden érkezik a júliusi külkereskedelmi hiány, amelyre az elmúlt években fokozottan érdemes figyelni, mert segíthet megítélni a dollár jövőbeni mozgását. Szintén fontosnak ígérkezik a két szerdai makrogazdasági adat, az augusztusi kiskereskedelmi értékesítési és a szintén a múlt hónapra vonatkozó ipari termelési index, amelytől 0,3 százalékos növekedést várnak. Akármilyen meglepő, de még mindig akad egy két késő „gyorsjelentés”, de ezeket nevezhetjük akár gyorsított járatnak is. A Bear Stearns-nek, az egyik legpatinásabb amerikai befektetési banknak csütörtökig tartott elkészítenie a negyedéves számait. Szintén a héten jelent a Best Buy, amely sokkal inkább a nagyobb figyelem miatt vonta ki magát a jelentések sűrűjéből.


A számmisztika a tőzsdére is hat? 1

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik