Gazdaság

Magyar euró csak 2013-ban?

admin
admin

2005. 09. 12. 13:48

Néhány újonnan csatlakozó közép-európai ország esetében több évvel is csúszhat az euró bevezetése, és a korábbi 2009-2010-es dátumhoz képest 2012-2013-ban valósulhat meg – írja a Morgan Stanley-re hivatkozva a portfolio.hu.

Magyarország, Lengyelország és Csehország esetében a közelgő választások miatt kitolódhat a fiskális konszolidáció, ami megakadályozza a maastrichti kritériumok teljesítését – írja a nemzetközi bankház. A prognózis szerint az előírt 3 százalékhoz képest a hiány 2005-ben Magyarországon a GDP 3,5 százaléka, Lengyelországban 4,4 százaléka, Csehországban 4,5 százaléka lesz. A Morgan Stanley elemzője, Oliver Weeks szerint a választások után rövid távú szigorítás következik majd, amivel azonban a hosszú távú problémák nem oldódnak meg.

Weeks felhívja a figyelmet arra, hogy az előzetes vállalások nehezítik a hiány ledolgozását. Magyarország esetében a privatizációs bevételek deficitcsökkentő tételként való esetleges elszámolását tartja aggodalmasnak. A vállalásokat illetően hosszú távon továbbra is jelentős kiadási tétel lesz a környezetvédelem és az infrastruktúra fejlesztése.

Mint azt korábban hírül adtuk, az euró bevezetésének időpontjával kapcsolatban Járai Zsigmond sem optimista, de némileg bizakodóbb. A jegybank elnöke a Reuters-nek úgy nyilatkozott, hogy a közös európai valuta 2010-es bevezetése majdnem valószínűtlen, de nem lehetetlen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.