Gazdaság

209,6 milliárddal gazdagította az ÁPV Rt. a büdzsét

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) 2004-ben 209,6 milliárd forinttal járult hozzá a központi költségvetés bevételeihez, derült ki a parlament elé benyújtott zárszámadási törvényjavaslatból.

Az összegből 43,1 milliárd forint, az eredeti előirányzatnál 24,6 milliárd forinttal több volt az állami tulajdonban lévő cégek nyereségéből származó osztalék, miután az ÁPV Rt. – törvényi felhatalmazás alapján – jó néhány cégnél osztalék-előleget szavazott meg az idei kifizetés terhére.

A 2004. évi költségvetési törvény összegszerűen nem határozta meg a privatizációs szervezet befizetési kötelezettségét a bevételeiből, amelyek közül a privatizációs bevétel tavaly rekord nagyságú, 414 milliárd forint volt – közölte még június elején Mészáros Tamás, az ÁPV Rt. igazgatóságának elnöke egy parlamenti bizottsági meghallgatáson.

A költségvetési törvény annyit mond: az ÁPV-nek a kiadási előirányzatok teljesítése, és a privatizációs tartalék feltöltése után fennmaradó összeget kell a költségvetésbe befizetnie.

A zárszámadási törvényjavaslat az ÁPV tavalyi, privatizációval és vagyonkezeléssel kapcsolatos kiadásait és a tartalékfeltöltést 207,69 milliárd forintban határozta meg. Az eredeti előirányzat 185,28 milliárd, a módosított előirányzat pedig 194,54 milliárd forint volt.

Az egyéb tervezett kiadások levonása után így az ÁPV Rt. az osztalékon felüli – zömében privatizációs – bevételeiből 166,5 milliárd forintot fizetett be a központi költségvetésbe, és ehhez adódott a 43,1 milliárd forint osztalékbevétel.

Az ÁPV Rt. kommunikációs igazgatósága az MTI kérdésére írásban azt a tájékoztatást adta, hogy a tavalyi eredeti 18,5 milliárd forintos osztalék előirányzatot, amelyet az év során 24,977 milliárd forintra módosították, a tavalyi nyereségből előre kifizetett osztalék-előlegek növelték 43,1 milliárd forintra.

A tervezett 3,68 milliárd forinttal szemben a jelentős nyereséget produkáló Budapest Airport Rt.-ból 10,88 milliárd osztalékot vett ki tavaly a privatizációs szervezet. Részben osztalékelőlegként, a Magyar Villamos Művek Rt. (MVM) az 1,997 milliárd forint előirányzatnál több, 4,99 milliárd forint osztalékot fizetett a tulajdonosnak. A Szerencsejáték Rt. 8,5 milliárd forintra tervezett osztalékát 4,7 milliárd forinttal toldották meg. A Magyar Posta az előirányzott két milliárd helyett öt milliárd forint osztalékot fizetett ki az ÁPV-nek.

A privatizációval és vagyonkezeléssel kapcsolatos tavalyi kiadások között 97,66 milliárd forint értékben szerepel vagyonelemek vásárlása. Ez az ÁPV tájékoztatása szerint a 2004 előtti privatizációs tranzakciókhoz kapcsolódott. Az összeg döntő hányada, 78,22 milliárd forint a Postabank Rt. privatizációjának elszámolásával, további 10,64 milliárd forint pedig a Konzumbank és a bank székházaként használt Tüköri Center értékesítésével függött össze. A privatizációs szervezet tavaly nyolc milliárd forintot fizetett ki a Magyar Fejlesztési Banknak a korábbi években MFB-tulajdonban volt társaságok vételáraként – magyarázta az ÁPV Rt. az írásos válaszban.

A privatizációs szervezet ezen felül 12,56 milliárd forintot költött üzleti célú befektetésekre, ezek mibenlétét az írásos válasz nem részletezte. Annyit tudni, hogy további 10,3 milliárd forint üzleti célú befektetést a Bábolna Rt. adósságának átvállalásaként, ráfordításként számolt el a privatizációs szervezet. A Bábolna Rt.-nek korábban adott 2,9 milliárd forint tulajdonosi hitelt az ESA szerinti hiányt növelő tényezőként tartják számon a múlt évi ráfordítások között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik