Gazdaság

Gyurcsány: csak az érezhető mértékű benzinárcsökkentésnek van értelme

A benzinár alakulásába való kormánybeavatkozás lehetőségéről beszélt a hongkongi látogatáson tartózkodó Gyurcsány Ferenc, aki azonban azt is leszögezte, hogy csak az érzékelhető mértékű árcsökkentésnek van értelme.

“Egyfajta gyakorlatot nem érdemes folytatni, azt, ami két forinttal csökkentette a benzin árát” – jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint akkor szabad csökkenteni, ha az érzékelhető. Véleménye szerint egy kismértékű csökkentés a fogyasztó számára nem jelent könnyebbséget, a költségvetés viszont komoly mértékű bevételtől esik el.

Az érzékelhető csökkentés Gyurcsány Ferenc szerint nem lehet kevesebb tíz forintnál. “Vagy olyan döntés van, hogy legalább tíz forinttal belenyúlunk ebbe a rendszerbe, vagy nem szabad hozzányúlni a dologhoz. De azért legyen világos: az árat alapvetően nem mi diktáljuk” – mondta, hangsúlyozva, hogy a benzin ára miatt most az egész világon nagy a baj.

A benzin árának dolgában kétfajta érzékenységet kell összehangolni. Egyik oldalról igaz, hogy a magyar átlagos jövedelmi viszonyokhoz képest bántóan magas kezd lenni az üzemanyag ára. “Ugyanakkor miniszterelnökként mindennap azzal a kérdéssel is találkozom, hogy miként lesz több pénz az Operaháztól kezdve az utak befoltozásáig” – folytatta.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: ugyanarról a pénzről – az adókról – beszélünk, csak két különböző oldalról. “Azok alapján a hírek alapján, amelyeket otthonról hallok, én is azt gondolom, hogy a közeljövőben szükséges lehet olyan döntést hozni, amely máshol találja meg az optimumot e két szempont között” – mondta a miniszterelnök, hangsúlyozva, azért fogalmaz így, mert nem szeretne egyelőre a kelleténél többet mondani.

A miniszterelnök elmondta, hogy egy közös európai akció keretében Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter szerdán kiadott utasítására felszabadítottak a stratégiai kőolajtartalékokból kétnapi mennyiséget. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, hogy a magyar stratégiai tartalékok eddig hétnapi mennyiséggel haladták meg a kötelezően előírt mennyiséget, tehát ötnapi többlet maradt.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az általános forgalmi adó január 1-jétől életbe lépő 5 százalékos csökkentése 10-15 forinttal mindenképpen csökkenteni fogja a benzin árát.

Gyurcsány Ferenc szerint két út lehetséges: vagy a forgalmi és jövedéki adókon keresztül belenyúlnak az árakba, vagy a benzin árának emelkedésével megnövekedett állami bevételeket speciális módon célzott társadalmi csoportok számára használják fel. “Hozzáteszem, inkább ez utóbbit szeretnék nagyon sokan, különösen az Európai Unióban. E két megoldás között folyik a vita” – mondta a miniszterelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik