Gazdaság

Luxusadó a 100 millió feletti ingatlanokon

Tízezer lakást és ezer üdülőt érintene a kormány számításai szerint a nagy értékű ingatlanokra kivetendő luxusadó, amely már jövőre egymilliárd forinttal gyarapítaná az önkormányzatok bevételét.

A Világgazdaság birtokába jutott luxusadóról szóló törvénytervezet szerint az új adó valójában egy érték alapon működő ingatlanadó lenne. Az új adó nem érintené a vállalkozási célú ingatlanokat.

Az önkormányzatok bevételét gyarapító új adónem bevezetését a kormány június végén, a száz lépés programja keretében bejelentett ötéves adócsomagja tartalmazta. A százmillió forintnál nagyobb értékű ingatlanok megadóztatását célzó törvénytervezetre már a koalíciós képviselők is áldásukat adták, így az rövidesen a parlament elé kerül. A kormány az új adó bevezetését a társadalmi igazságossággal, valamint a vagyonarányos közteherviselés érvényre juttatásával magyarázza.

A tervek szerint luxusadót a magánszemély tulajdonában álló, illetve javára bejegyzett vagyoni értékű joggal terhelt, százmillió forint számított értéket meghaladó lakóépületnek minősülő épület, épületrész után kellene fizetni. Az adó mértéke a százmillió forint feletti rész 0,5 százaléka. A fő szabály szerint az adókötelezettség a használatbavételi engedély kiadását követő év első napjától keletkezik, s azt terheli, aki az év első napján a tulajdonos, illetve a vagyoni értékű jog birtokosa. Az adót – a helyi adókhoz hasonlóan – évente kétszer, március 15-ig, illetve szeptember 15-ig kellene fizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik