Gazdaság

Tíz százalékkal nőttek az intézményi megtakarítások

admin
admin

2005. 09. 08. 14:15

A vagyonkezelt intézményi megtakarítások állománya piaci értéken 4351 milliárd forintot tett ki 2005 második negyedévének végén, 10,1 százalékkal többet, mint egy évvel ezelőtt - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) csütörtökön.

Az intézményi befektetésekből a befektetési alapok 1553 milliárd forintot tettek ki, ezek értéke egy év alatt 14 százalékkal nőtt, míg a vagyonkezelt – pénztári, biztosítói és egyéb – vagyon 8 százalékkal bővülve 2798 milliárd forintot ért el az idén június végére.

A vagyonkezelt vagyon döntő része két nagy intézményi csoport, pénztárak és biztosítók tulajdonában van. A vagyon több mint fele, 51 százaléka nyugdíjpénztári vagyon, 43 százaléka pedig biztosítói vagyon. Az egyéb vagyontulajdonosok – alapítványok, alapok, önkormányzatok, gazdálkodó szervezetek és magánszemélyek – az összes vagyonkezelt vagyon mintegy 6 százalékát birtokolják.

A pénztárak a vagyonuk több mint 84 százalékát kötvény típusú eszközökben – állampapírokban, jelzáloglevelekben és vállalati kötvényekben – tartják. A pénztári portfólión belül 9,33 százalék volt a befektetési jegyek aránya az első félév végén.

A biztosítói vagyonkezelt vagyonban szintén a kötvény típusú termékek vannak túlsúlyban, a befektetési jegyek aránya 16,6 százalék.

A Bamosz összesítése 19 vagyonkezelő adatait tartalmazza. Közülük a öt legnagyobb kezeli az összes vagyon 76-77 százalékát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.