Gazdaság

Szerelmem, Toszkána

Tökéletes vidék. Villák és vastag kőfalak határolta kertek nyugodt országa ez, kert az egész. A városomat is megleltem: Montalcinót a sikátoraival, otthonosságával és a környező szédítő tájjal. És csócsáltam egy kétezres Castello Banfi Brunellót, amitől szatorim, megvilágosodásom volt konkrétan. Hogy mi is az a vörösbor, és mi is az elegancia. Rőt bársonyszobát vizionáltam, benne fekete Steinway-zongorával és finoman gomolygó dohányfüsttel. De nem erről a borról írunk ma, mondom hülye fordulattal, hanem egy olyanról, amelyet nálunk is lehet kapni.


Szerelmem, Toszkána 1

Elügettünk a Villa Brancába (150 hektár, 55 hektár szőlő, extra virgin olajból is erős a ház). Ismét a hihetetlen panoráma, metafizikus ciprusfasor, fésült szőlők, vastag falú villák, kócos, arisztokratikus kertek – undorító. Chiantikat nézegettünk, majd Vin Santót. A Vin Santo ‘98 tulajdonképpen szalmabor, mint a Strohwein, a passito vagy a Pedro Ximenez. Szalmán töppesztett trebbianóból (80 százalék) és malváziából préselt édesbor ő, ebéd utáni meditáláshoz. A Villa Branca Vin Santója konyakos-bronzos óarany színű, nem gejl, az old style tokajira erősen emlékeztető, négy évig ászkolt (kis tölgyhordóban érlelt) dohányos-mazsolás, aszalt fügés elegáns itóka (32 euró). A chianti ugye szalmafonatos asztali borból lett csúcsbor, a Classico azt a körzetet jelenti, mely Firenze és Siena között húzódik. E heti chiantink tengelyében persze sangiovese, mely pazar és hatalmas toszkán, tágabban olasz fajta, későn-lassan érő, tehát mediterrán nyarakat igénylő, jó savú, vastag bőrű jószág, aki ezért tanninos bort ad. Szóban forgó borunk téglásba hajló színű, magja nem fekete. Zárt, elsőre nem sokat mutat illatban, nyitás után szellőztetendő. Alkohol és valami borsos fűszerszám és rúzs illata kereng fel, a poharat lesmárolva telt testet és lágy faktúrát ízlelünk finom tanninal, ami azt jelzi, hogy borunk még nincs a csúcson. Ez egy könnyed, elegáns, de nem túl bonyolult vörös. Ajánlott fogyasztási hőmérséklete 18 fok, jó lehet persze a pasztáktól a vörös húsokig mindenféle rőtes ételekhez. Nem olcsó, úgy 3800 forint körül vesztegetik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik