Gazdaság

Sirályszárnyakkal

admin
admin

2005. 09. 08. 08:00

Töretlen a kémrepülők fejlődése: a pilóta irányította gépeket a hatvanas években legénység nélküli robotgépek váltották fel, azokat pedig már a saját rakétákkal felszerelt, tehát támadó szerkezetek követték. Amerikai kutatók most alakváltozásra képes gép fejlesztésén dolgoznak: ez már nemcsak nagy magasságban lenne aktív, hanem az ember számára megközelíthetetlen helyekre, hidak alá, alagutakba, vagy épületek közé is berepülhetne. A távvezérlésű, szenzorokkal felszerelt kisméretű légi jármű két-három év múlva már élesben is bevethető lesz.


Madár ihlette repülő. Reagál a váratlan akadályokra.

A modellt az amerikai légierő a NASA tudósaival együttműködve a sirályok szárnyszerkezetét lemásolva fejlesztették ki, a kémrepülőt a madarak zuhanó és emelkedő repülési technikája ihlette. E mozgásformákról a mérnökök közelképeket készítettek, amelyeken a szárny alakját vizsgálták. Kiderült: a fordulatok közben a szárnyak váll- és könyökízületei rugalmasan mozognak, és ez teszi lehetővé a rendkívül gyors mozgás közbeni irányváltást. A kutatók ezt a képességet utánozták gyermekjáték méretű – a sirálynál nem nagyobb – repülőikben. A kifejezetten bonyolult küldetésekhez, szűk helyekre kifejlesztett eszközzel az a céljuk, hogy azok önállóan keressék és találják meg a megfigyelendő célpontot. Ehhez pedig kamerákra, egyéb érzékelőkre és megfelelő belső intelligenciára is szükség van, amely azonosítja a váratlan akadályokat és újratervezi a repülés útvonalát. A rendkívül könnyű és erős grafitszálból készült szerkezet mindössze 5 dekagrammot nyom, mégis háromnegyed kilónyi felszerelést vihet magával – kamerát, vegyi-, esetleg akusztikus érzékelőket, vagy telekommunikációs felszerelést. A tervek szerint az eszköz elsősorban rajokban repülne.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.